MENIU

Război în Ucraina, ziua 851. Un nou atac aerian rus asupra Kievului. Phenianul înarmează Moscova - LIVE TEXT

Mai mulţi martori au raportat agenţiei Reuters că au auzit mai multe explozii în capitală şi în jurul Kievului. Ucraina se află în ziua 851 a războiului.

UPDATE 19:00 - Ucraina spune că a distrus un depozit rusesc de drone din Krasnodar.

Ucraina susține că imagini din satelit arată distrugerea unui depozit rusesc folosit pentru a lansa drone de fabricație iraniană și pentru a antrena cadeți, relatează BBC. Fotografiile, publicate de Marina Ucrainei, ar veni să confirme informațiile cu privire la o explozie masivă în apropierea unui aerodrom rusesc din regiunea Krasnodar.
Depozite rusesti din Krasnodar care ar fi fost distruse de Kiev / Captura foto Planet Lab via X (Twitter)

Moscova nu a comentat încă informațiile, dar a spus că a doborât o serie de drone în regiune vineri.

Oficialii marinei din Kiev au declarat că un număr de instructori și cadeți care învățau să opereze dronele Shahed fabricate de Iran au fost uciși în urma atacului, despre care au spus că a avut loc vineri, relatează BBC.

UPDATE 18:00 -  Rusia spune că SUA sunt principalele responsabile pentru atacul ucrainean asupra Sevastopolului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru dintre ATACMS livrate de SUA au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, iar muniția celei de-a cincea a detonat în aer. 

Ministerul a spus că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor de la sateliții spion americani, ceea ce înseamnă că Washingtonul este direct responsabil.

„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete asupra civililor din Sevastopol este purtată în primul rând de Washington, care a furnizat aceste arme Ucrainei, și de regimul de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost efectuată această lovitură”, a spus ministerul.

UPDATE 17: 00 - Un lider al opoziției din Bundestagul german cere expulzarea refugiaților ucraineni care nu lucrează / Răspunsul social-democraților lui Scholz.

Președintele partidului de opoziție bavarez Uniunea Socială Creștină (CSU), Alexander Dobrindt, din Bundestagul german, a cerut expulzarea refugiaților ucraineni șomeri din Germania, relatează Ukrainska Pravda, citând un interviu acordat de politician tabloidului german Bild.
Refugiati ucraineni in Germania, Foto: Jochen Eckel / imageBROKER / Profimedia

Dobrindt consideră că refugiații ucraineni ar trebui expulzați din Germania dacă nu își găsesc un loc de muncă.

„După mai bine de doi ani de la izbucnirea războiului, principiul ar trebui să fie aplicat acum: obțineți un loc de muncă în Germania sau întoarceți-vă în zonele sigure din vestul Ucrainei”, a spus el, potrivit Ukrainska Pravda.

 

UPDATE 13:30 - Armata ucraineană a lovit un post de comandă al unui regiment rusesc de pușcași motorizați în Nekhoteyevka, în regiunea Belgorod, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Nekhoteyevka este un sat din apropierea graniței ruso-ucrainene situat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de orașul Belgorod.

Lovitura a fost efectuată de Forțele Aeriene ale Ucrainei în cooperare cu alte ramuri ale armatei, potrivit Statului Major General.

„Ca urmare a activității de luptă, s-au înregistrat explozii. Ținta a fost lovită cu succes”, se arată în raport. The Kyiv Independent a precizat că nu a putut verifica imediat aceste informații.

Statul Major General nu a oferit alte detalii despre atac.

La o oră după raportul Statului Major General, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a scrie pe Telegram despre multiplele lovituri împotriva regiunii sale, dar nu a menționat niciun atac asupra Nekhoteyevka.

UPDATE 12:00 - Coreea de Nord a furnizat Rusiei 1,6 milioane de obuze de artilerie în perioada august 2023 – ianuarie 2024. Această concluzie, scrie The Washington Post, poate fi făcută pe baza datelor obținute de organizația non-profit C4ADS, care se ocupă cu probleme de securitate globală, de la o sursă anonimă dintr-o companie rusă de transport și logistică. 

UPDATE 11:00 - Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, numită după un sat din apropiere, care poartă numele unui politician liberal din secolul al XIX-lea, este pe cale să devină cea mai mare bază NATO din Europa, mai mare chiar și decât Ramstein, în Germania, notează BBC într-un reportaj făcut în țara noastră.

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului şi a regiunii înconjurătoare, forţând angajarea sistemelor de apărare aeriană pentru a respinge loviturile, au informat, duminică, primarul capitalei Ucrainei şi administraţia regiunii Kiev pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Mai mulţi martori au raportat agenţiei Reuters că au auzit mai multe explozii în capitală şi în jurul Kievului, semn că sistemele ucrainene de apărare aeriană s-au activat pentru a distruge arme aeriene.