MENIU

Război în Ucraina, ziua 848: Kievul va semna un acord de securitate cu UE. De ce se teme Putin: liderul de la Kremlin ia noi măsuri extreme - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 848

Ucraina a ajuns în ziua 848 de război. Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri semnarea „în viitorul apropiat” a unui acord de securitate cu Uniunea Europeană, cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate de Kiev cu partenerii săi occidentali

UPDATE 23:10 O înfrângere în Ucraina ar însemna sfârşitul statului rus, avertiează Putin

Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, astfel că „de ce să ne fie frică, trebuie să mergem până la capăt”, a declarat presedintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ziariştii ruşi la finalul vizitei sale în Vietnam, după cea efectuată în Coreea de Nord, relatează agenţia oficială rusă de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

„Pentru Rusia, aceasta (înfrângerea strategică) ar însemna sfârşitul statalităţii sale, iată ce ar însemna. Aceasta înseamnă sfârşitul istoriei de 1.000 de ani a statului rus. Cred că acest lucru este clar pentru toţi. Şi atunci apare întrebarea, de ce să ne fie frică? Nu este mai bine atunci să mergem până la capăt? Aceasta este o logică formală elementară”, a spus Putin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor ruşi.

 

UPDATE 20:30 Rusia se gândește la posibile schimbări ale doctrinei NUCLEARE

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia se gândește la posibile schimbări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, potrivit Reuters.

Doctrina existentă prevede că Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

De la începutul războiului din Ucraina, unii analiști militari ruși au susținut că Rusia ar trebui să își relaxeze termenii privind utilizarea armelor nucleare sugerând un atac nuclear tactic preventiv.

 

UPDATE 20:00 - SUA suspendă livrările de sisteme Patriot către alte ţări, pentru a da prioritate Ucrainei

Statele Unite au anunţat joi că Ucraina va avea de acum înainte prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, iar livrările acestora către alte ţări vor fi suspendate, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Administraţia americană "a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba priorităţile planului pe termen scurt pentru livrările către alte ţări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina", a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 18:10 Rusia folosește arme tot mai puternice împotriva Ucrainei. Ce sunt bombele glisante?

Armata rusă a utilizat joi pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est), potrivit EFE, preluată de Agerpres.

„Forţele aerospaţiale ruse au utilizat pentru prima oară o bombă FAB-3000 cu modul de glisare şi control al zborului UMPK”, a declarat o sursă militară pentru agenţia oficială de presă rusă TASS.

Bombele glisante permit lovirea unor ținte de la distanțe mult mai mari.

UPDATE 16:55 - Alarmă socială în Rusia după înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de Putin pentru a lupta în Ucraina

Înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă nelinişte în societatea rusă, relatează joi EFE.

"Asasinarea unei fetiţe de 12 ani în regiunea Kemerovo a scos la iveală o ameninţare teribilă. Un bărbat judecat de mai multe ori, condamnat pentru crimă, eliberat din închisoare pentru a participa la război şi revenit la viaţa civilă a comis o nouă crimă brutală", a denunţat deputata rusă Nina Ostanina pe Telegram.

Crima, care a şocat societatea rusă, a ieşit la iveală miercuri, când trupul neînsufleţit al minorei a fost găsit cu semne de moarte violentă.

UPDATE 16:40 - Preşedintele Zelenski mulţumeşte României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă, informează Reuters.

"Această contribuţie crucială ne va consolida scutul aerian şi ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii şi infrastructura critică de teroarea aeriană rusă", a reacţionat şeful statului ucrainean pe platforma X, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis, joi, ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

UPDATE  11:20 - O centrală electrică distrusă într-un atac rus ”masiv”. Atacuri ruse cu nouă rachete şi 27 de drone în cinci regiuni ucrainene

O centrală electrică ucraineană a fost avariată într-un atac rus masiv, în noaptea de miercuri spre joi, ultimul dintr-o serie vizând instalaţii energetice ucrainene, anunţă operatorul privat ucrainean DTEK, relatează AFP.

”Încă o noapte dificilă pentru industria energetică ucraineană. Ruşii au atacat una dintre centralele termice ale DTEK”, anunţă joi într-un comunicat socitatea.

Atacurile au provocat ”pagube grave” şi s-au soldat cu rănirea a trei angajaţi, anunţă ea.

Operatorul naţional Ukrernergo a anunţat joi dimineaţa, la rândul său, un ”atac masiv vizând bunuri din infrastructura energetică civilă” înainte de miezul nopţii de miercuri spre joi.

”Echipamente ale unor instalaţii situate la Viniţia, Dnipropetrovsk, Doneţk, regiunea Kiev au fost avatiate”, precizează Ukrenergo.

Amploarea pagubelor este pe cale ”să fie clarificată”, anunţă operatorul.

UPDATE 9:00 - Atacurile cu drone rusești din primele ore ale zilei de 20 iunie au avariat infrastructura energetică din regiunile Viniți, Kiev, Dnipropetrovsk și Donețk, a anunțat operatorul energetic de stat Ukrenergo, citat de Kyiv Independent.

Cel puțin trei persoane – bărbați cu vârste de 30, 41 și 63 de ani – au fost rănite în cursul nopții în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului regional Serhii Lysak.

Atacul rusesc asupra districtului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a afectat, de asemenea, șapte locuințe private, cinci depozite, mașini și linii de electricitate.

Rusia a folosit cel puțin nouă rachete și 27 de drone pentru a ținti Ucraina, potrivit informării de dimineață a Forțelor Aeriene ucrainene. Rachetele au fost lansate din Marea Caspică, și din regiunea Voronej, în timp ce dronele au fost lansate din orașul portuar Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov.

Unitățile de rachete ale forțelor armate ucrainene și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat cinci rachete și toate cele 27 de drone deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Nikolaev, Herson, Harkov, Kiev, Cerkasî, Poltava și Vinița.

UPDATE 7:10 - Moscova a montat mai multe barje și diguri de protecție în apropierea podului Kerci, ca o stavilă în calea dronelor navale ale Kievului.Însă experții susțin că aceste măsuri nu vor fi suficiente în cazul unui atac al Ucrainei asupra podului de la Kerci, care leagă Rusia de Crimeea ocupată, potrivit Business Insider preluat de Ziare.com.


Podul Kerci – realizare apreciată a președintelui rus Vladimir Putin și un simbol al dorinței Kremlinului de a-și menține controlul asupra Crimeei pentru totdeauna – a căzut deja victimă mai multor atacuri ucrainene de mare amploare, inclusiv a unei lovituri cu drone navale.

UPDATE 7:00 - Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, joi, în şedinţă la Palatul Cotroceni, pe agendă aflându-se analiza privind posibilitatea transferului unui sistem PATRIOT către Ucraina.

UPDATE 5:10 - Vladimir Putin a ajuns în Vietnam, pentru o vizită de stat

Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri noapte în Vietnam (joi dimineața devreme la Hanoi, n.r.) pentru discuții cu liderii comuniști din această țară, a doua și ultima sa oprire din acest turneu în Asia, după ce în cursul zilei de miercuri a fost Coreea de Nord, unde a încheiat un pact de apărare cu liderul Kim Jong Un.