MENIU

Război în Ucraina, ziua 842. Ucraina a respins condițiile lui Putin de a pune capăt războiului - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 842 de război. Kievul nu vede o propunere de pace în condițiile președintelui rus Vladimir Putin pentru o încetare a focului în Ucraina, a declarat Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui ucrainean.

UPDATE 00.00 - Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la televiziune că aproape 700.000 de militari participă în prezent la ofensiva din Ucraina, potrivit AFP.

„Avem aproape 700.000 de oameni în zona operațiunii militare speciale”, a declarat Putin, folosind termenul oficial pentru invazia militară lansată în februarie 2022, în timpul unei întâlniri televizate cu soldați decorați pentru faptele lor de arme.

UPDATE 22.00 -Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri în Elveţia, unde a doua zi va începe o conferinţă privind pacea în Ucraina, ce va reuni zeci de şefi de stat şi de guvern.

Kievul speră să obţină de la ‘Conferinţa la nivel înalt privind pacea’ un larg sprijin internaţional în favoarea planului său ce vizează încheierea războiului declanşat de invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

”Vor fi două zile de muncă activă cu ţări din toate regiunile lumii, cu naţiuni diferite care sunt însă unite de obiectivul comun de a ne apropia de o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a explicat şeful statului ucrainean pe reţeaua X.

La reuniunea la nivel înalt găzduită de luxosul complex hotelier Burgenstock, din apropierea oraşului Lucerna, vor participa invitaţi din 92 de ţări şi opt organizaţii.

În total, 57 de şefi de stat şi de guvern din toate regiunile lumii vor participa la conferinţă, au anunţat vineri seară autorităţile elveţiene.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, discuţiile vor aborda chestiuni privind securitatea nucleară, securitatea alimentară şi întoarcerea prizonierilor de război.

UPDATE 21.00 - NATO a anunţat vineri că îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de armament pentru Ucraina, preluând conducerea de la Statele Unite în contextul candidaturii la preşedinţie a republicanului Donald Trump, care are o poziţie critică faţă de Alianţă.

În acest sens, se va organiza o misiune oficială cu denumirea de NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - Asistenţă de securitate şi instruire NATO pentru Ucraina), cu comandamentul la un complex american din Wiesbaden, în Germania, şi cu noduri logistice în estul teritoriului NATO.

Misiunea va avea un efectiv de circa 700 de oameni din state membre şi partenere ale NATO, a precizat Stoltenberg. Aceştia vor superviza instruirea forţelor armate ucrainene în unităţi din statele aliate, vor planifica şi coordona donaţiile pentru Ucraina şi vor ajuta la dezvoltarea pe termen lung a armatei acestei ţări.

UPDATE 19.00 - Replică dură a şefului Pentagonului: „Putin nu este în poziţia de a pune condiţii de pace Ucrainei”

Vladimir Putin nu este în poziţia de a pune condiţii Ucrainei pentru a înceta războiul, a reacţionat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după ce liderul de la Kremlin declarase ceva mai devreme că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina doar dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, să predea integral cele patru provincii revendicate de Moscova în sud-estul ţării şi să treacă la demilitarizare.

UPDATE 17:44 - Replică dură a şefului Pentagonului: Putin nu este în poziţia de a pune condiţii de pace Ucrainei.

Vladimir Putin nu este în poziţia de a pune condiţii Ucrainei pentru a înceta războiul, a reacţionat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după ce liderul de la Kremlin declarase ceva mai devreme că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina doar dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, să predea integral cele patru provincii revendicate de Moscova în sud-estul ţării şi să treacă la demilitarizare, relatează Reuters.

Vladimir Putin "nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a instaura pacea", a declarat Lloyd Austin reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

UPDATE 17:01 - „Nu există noi „propuneri de pace” din partea Rusiei. Putin a exprimat doar „setul standard de agresori”, care a fost deja auzit de multe ori. Conținutul său este destul de specific, extrem de ofensator pentru dreptul internațional și vorbește absolut elocvent despre incapacitatea actualei conduceri ruse de a evalua în mod adecvat realitățile”, a scris el pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.

UPDATE 15:50 - Putin enunţă condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina îşi va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul şi sudul ţării şi va renunţa la planurile de aderare la NATO, potrivit EFE şi Reuters.

"De îndată ce Kievul va anunţa că este pregătit pentru această decizie şi va iniţia o retragere reală a trupelor din aceste regiuni şi, de asemenea, va comunica în mod oficial renunţarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului şi de începere a negocierilor", a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale.

Rusia este pregătită să garanteze retragerea în siguranţă a unităţilor ucrainene pentru a face aceasta, a declarat Putin, prezentând ceea ce a spus că ar fi condiţiile prealabile ale Rusiei pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina.

Rusia, a spus Putin, ar fi gata pentru astfel de discuţii chiar "mâine" dacă trupele ucrainene se vor retrage din regiunile Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Luhansk (est) şi dacă Ucraina va renunţa la planurile sale de a adera la NATO.

Dacă Ucraina ar fi de acord cu aceste condiţii, Putin a spus că Rusia va înceta focul şi va începe negocierile, potrivit Reuters.

UPDATE 11.19 - Profesorul Silviu Nate: Este necesar sprijinul extern solid pentru Ucraina

Directorul Centrului de Studii Globale de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), profesorul Silviu Nate, a afirmat vineri că este necesar în continuare "sprijinul extern solid pentru Ucraina".

"Este necesar sprijinul extern solid pentru Ucraina (militar, financiar, umanitar) pentru a contracara agresiunea rusă; UE şi partenerii occidentali trebuie să rămână uniţi în faţa revizionismului rusesc şi ameninţărilor la adresa ordinii internaţionale, iar pe termen lung, democraţiile liberale trebuie să-şi întărească parteneriatele pentru a contracara modelele autocratice promovate de Rusia şi China. Un (...) aspect pe care l-aş menţiona şi care face extrem de delicată comunicarea cu Rusia ţine de utilizarea diversificată şi creativă a diplomaţiei pentru evitarea escaladării şi aducerea sa la masa tratativelor, în timp ce susţinem Ucraina. Dacă ne uităm spre Marea Neagră, observăm că acest spaţiu a devenit o linie de contact, activă şi continuă, cu o mare concentraţie de actori internaţionali care reflectă, cel puţin parţial, competiţia pentru arhitectura de securitate globală", a spus Silviu Nate, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice care are loc la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" (AFT) din Sibiu.

El apreciază că "ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin".

UPDATE 10:00 - Rusia afirmă că a doborât 87 de drone ucrainene în cursul nopţii

Rusia a anunţat vineri că a doborât în cursul nopţii 87 de drone ucrainene, dintre care 70 au vizat regiunea Rostov (sud) unde se află cartierul general al operaţiunii ruse din Ucraina, relatează AFP preluată de Agerpres.

"În cursul nopţii, a fost împiedicată o încercare a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu drone aeriene", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

"În total, 87 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor ruse", a afirmat el.

"Sistemele de apărare antiaeriană au interceptat şi distrus drone deasupra regiunii Belgorod (2), Volgograd (2), Voronej (6), Kursk (6), Rostov (70), precum şi o dronă deasupra peninsulei Crimeea" anexată de Rusia în 2014, conform aceleiaşi surse.

În regiunea Rostov, care găzduieşte cartierul general al operaţiunii ruse în Ucraina, atacul "nu a făcut victime", dar a provocat întreruperi de electricitate în mai multe localităţi, a declarat guvernatorul regional Vasili Golubev pe Telegram.

În regiunea Voronej, la graniţa cu Ucraina, "un rezervor de petrol a fost uşor avariat" în urma căderii resturilor de drone, potrivit guvernatorului regional Aleksandr Gusev.

Atacul nu a provocat incendii şi nu s-a soldat cu răniţi, a afirmat el pe Telegram. 

UPDATE 6:50 - Biden: Acordul G7 îi arată lui Putin că nu "dăm înapoi"

Acordul convenit joi la summitul G7 privind utilizarea activelor ruseşti pentru a ajuta Kievul îi arată preşedintelui rus Vladimir Putin că "nu dăm înapoi", a declarat preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Această decizie la G7 şi acordul bilateral de securitate dintre Kiev şi Washington în aceeaşi zi în marja summitului G7 îi "demonstrează lui Putin că nu ne va epuiza, că nu ne poate dezbina", a afirmat preşedintele american în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderii statelor din G7, reuniţi joi în Italia, au ajuns la un "acord politic" asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunţat un responsabil al preşedinţiei SUA, potrivit AFP.

"Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (...) şi 50 de miliarde de dolari vor fi destinaţi Ucrainei", a spus responsabilul american, care a cerut să nu fie precizat.

UPDATE 5:20 - Zelenski spune că Xi Jinping i-a spus că nu va vinde arme Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Xi Jinping „mi-a dat cuvântul” că nu va vinde arme Rusiei, în timpul unei conferințe de presă cu președintele american Joe Biden, potrivit AFP preluat de HotNews.ro.

„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea”, a declarat Zelenski, care a adăugat: „Mi-a dat cuvântul său”.

Preşedintele american Joe Biden și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de securitate, pe 10 ani, menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, informează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs la summitul G7 din Italia, în care le-a mulțumit liderilor reuniți acolo pentru ridicarea restricțiilor privind modul în care Ucraina poate să folosească armele primite și pentru că astfel au permis Kievului să lovească chiar în interiorul teritoriului rus.

Zelenski a declarat că acest lucru a permis o „protecție sporită” pentru ucraineni împotriva atacurilor aeriene rusești, dar că Ucraina are nevoie de „pași consecutivi” pentru a-și consolida capacitatățile cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.

De asemenea, el a cerut liderilor să analizeze un proiect de reconstrucție în stilul Planului Marshall, adoptat în SUA în 1948, prin care Washingtonul a trimis miliarde de dolari în Europa pentru a ajuta națiunile să se refacă după cel de-al Doilea Război Mondial.