Război în Ucraina, ziua 832: Kievul susține că Ucraina susţine că a lovit un sistem de rachete în interiorul teritoriului rusesc folosind arme occidentale - LIVE TEXT
Ucraina a intrat în ziua cu numărul 832 de conflict armat cu Rusia. Kievul susţine că a lovit un sistem de rachete în interiorul teritoriului rusesc folosind arme occidentale. Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk au fost furnizate de SUA.
UPDATE 23:15 - Serghei Lavrov a afirmat că instructorii francezi sunt deja în Ucraina
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care se află într-un turneu în Africa, a susținut marţi că instructori francezi „lucrează deja în Ucraina” şi a dat asigurări că prezenţa lor în această ţară „este confirmată prin destul de multe fapte”, scrie AFP.
„Indiferent de statutul lor, militari din armata franceză sau mercenari, ei reprezintă o ţintă întru totul legitimă a forţelor noastre armate”, a subliniat ministrul rus de Externe, într-o conferinţă de presă la Oyo, în Republica Congo, conform News.ro.
Moscova nu exclude ca armata rusă să-i atace pe instructorii francezi, a căror trimitere este în curs de negociere între Paris şi Kiev. „Niciun instructor care se ocupă de formarea militarilor ucraineni nu are imunitate” în fața atacurilor, a ameninţat tot marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
UPDATE 22:15 -Macron şi Zelenski vor discuta vineri, la Paris, despre "nevoile Ucrainei", în "prelungirea conferinţei" din februarie
Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri la Palatul Elysée pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a doua zi după festivităţile celei de-a 80-a aniversări a Debarcării în Normandia, pentru a discuta despre "nevoile Ucrainei" în faţa Rusiei, a anunţat marţi preşedinţia francez, potrivit AFP.
"În timp ce loviturile ruseşti nu contenesc să se intensifice pe front şi asupra infrastructurilor energetice, cei doi preşedinţi vor evoca situaţia de pe teren, precum şi nevoile Ucrainei", în "prelungirea conferinţei de sprijin pentru Ucraina ce a avut loc la Elysée pe 26 februarie", se arată în comunicat.
Cu acel prilej, Macron anunţase măsuri pentru a furniza mai multe arme Kievului şi nu exclusese trimiterea de soldaţi în Ucraina, provocând o controversă printre aliaţi şi furia Rusiei.
El a promis noi anunţuri cu ocazia vizitei lui Zelenski vineri la Paris, în timp ce sunt în derulare discuţii privind trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina.
Proiectul pentru o coaliţie europeană de instructori pentru antrenarea trupelor ucrainene în Ucraina, dorit de Franţa, este în discuţie între europeni, dar pare departe de a fi finalizat, multe ţări întrebându-se despre riscul represaliilor ruseşti.
UPDATE 19:40 Rusia nu exclude atacarea instructorilor francezi care vor fi trimişi în Ucraina
Kremlinul nu a exclus marţi posibilitatea ca forţele ruse să lovească instructorii francezi care vor fi trimişi în Ucraina, un subiect este în prezent în discuţie între Paris şi Kiev, după ce au fost voci care spuneau că anunţul oficial ar putea interveni chiar săptămâna aceasta, când preşedintele Volodimir Zelenski va merge la Paris.
"Niciun instructor implicat în instruirea militarilor ucraineni nu are imunitate" la atacuri, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu contează dacă aceştia sunt francezi sau nu", a adăugat el.
UPDATE 18:55 - Cele mai importante două bănci din Rusia deschid sucursale în regiunile anexate din Ucraina
Cele mai importante două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB, urmează să îşi deschidă sucursale şi birouri în iulie în regiunile din Ucraina anexate de Moscova în 2022, au anunţat marţi directorii generali ai celor două instituţii financiare, relatează Reuters.
Moscova a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în septembrie 2022, în urma unor referendumuri considerate "false" de către Kiev. Decizia a fost condamnată de numeroase ţări ca fiind ilegală.
Forţele ruse controlează doar parţial cele patru regiuni din Ucraina.
Banca de stat Promsvyazbank (PSB), care s-a concentrat pe angajaţii statului şi pe sectorul apărării după ce a fost salvată de banca centrală în 2017, a deschis deja sucursale în cele patru regiuni din Ucraina, în condiţiile în care Rusia îşi propune să le ofere civililor şi militarilor credite şi servicii bancare ieftine.
"În termen de o lună şi jumătate, primele noastre 16 sucursale ar trebui să se deschidă" în cele patru regiuni, a declarat marţi directorul executiv al Sberbank, German Gref, în camera superioară a Parlamentului rus. "Aşa că vom fi prezenţi pe întreg teritoriul ţării", a mai spus el.
Banca rusă VTB va deschide două birouri în Lugansk în iulie şi intenţionează să înceapă să ofere servicii clienţilor din Doneţk şi din oraşul-port Mariupol din regiunea Doneţk până la sfârşitul anului, a declarat marţi directorul său executiv Andrei Kostin.
Sucursalele VTB vor deservi clienţii retail şi întreprinderile mici şi mijlocii, a mai spus el.
UPDATE 16:20 Kremlinul transmite că negocierile de pace în Ucraina fără participarea Moscovei nu au nicio valoare
Orice decizii luate în cadrul conferinței din Elveția privind reglementarea crizei ucrainene în absența Rusiei este sortită eșecului, a declarat preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin.
"Rezolvarea problemei ucrainene fără participarea Rusiei este imposibilă", a scris Volodin pe canalul său de Telegram marți. "Orice încercare de a impune Rusiei unele decizii luate în cadrul unor întâlniri părtinitoare organizate de Washington și Bruxelles sunt sortite eșecului", a precizat preşedintele Dumei de Stat. Volodin a mai menționat că numărul participanților la conferința privind criza ucraineană din Elveția este în scădere. Summitul de pace privind Ucraina va avea loc în perioada 15-16 iunie, în Elveția. Rusia nu va participa la această întâlnire.
UPDATE 13.30 - Fortele de aparare ucrainene au tintit si distrus sistemele de rachete rusesti S-300 si S-400 in regiunea rusa Belgorod cu sisteme de rachete HIMARS, a declarat pentru Radio NV analistul aviatic Kostiantin Krivolap, relateaza The New Voice of Ukraine.
Aceste sisteme au fost folosite pentru a ataca Harkovul, a spus el. „De ce altfel ar fi fost amplasate acolo sisteme S-300 si S-400 daca nu ne trimitem avioanele sau aruncam bombe? Este clar ca aceste lansatoare trageau spre regiunea Harkov”, a mai spus el.
Desi a recunoscut necesitatea de a distruge astfel de sisteme, Krivolap a admis ca Rusia are multe dintre ele.
UPDATE 13.00 - Temerile referitoare la interferenţa rusă în alegerile europarlamentare din această săptămână sunt în creştere în Europa, pe fondul raportării de atacuri cibernetice şi chiar al unor plăţi către politicieni europeni, notează marţi DPA.
Rusia este angajată în activităţi ilegale de mulţi ani prin campanii de dezinformare şi website-uri de ştiri false, potrivit Leei Frühwirth, expertă în cadrul Centrului pentru monitorizare, analiză şi strategie (CeMAS), cu sediul la Berlin.
Ea a prognozat că alegerile europarlamentare, ce au loc de joi până duminică în cele 27 de state ale Uniunii Europene, vor fi ţinta acestui tip de activităţi, având ca exemple tipice discreditarea partidelor şi politicienilor şi răspândirea neîncrederii în legitimitatea procesului electoral.
UPDATE 11:30 - Țările NATO, avertizate de un general de armată: Planurile militare trebuie "accelerate"! Timpul estimat până la un posibil război cu Rusia
NATO are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței nord-atlantice, susține comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat agenției de presă Bloomberg.
UPDATE 9:40 - 7 persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite la Dnipro într-un atac rus cu rachete
Cel puţin şapte oameni au fost răniţi, inclusiv doi copii, în urma unui atac rus cu rachete asupra oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, atac care a avariat de asemenea infrastructuri civile, la primele ore ale zilei de marţi, au anunţat autorităţile locale, informează Reuters.
Forţele ariene ucrainene au anunţat că au doborât două rachete de croazieră Iskander-K deasupra regiunii. Resturi de rachete au avariat infrastructura civilă, cauzând un incendiu şi rănindu-i pe locuitori, potrivit lui Serhii Lîsak, guvernatorul regional.
Doi băieţi se numără printre persoanele rănite, alături de cinci adulţi, potrivit primelor informaţii furnizate de guvernator.
Atacul a avariat autoturisme şi au fost sparte ferestre ale unor clădiri rezidenţiale şi ale unui spital, a scris Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Forţele ruse au lansat de asemenea patru drone în timpul atacului nocturn. Forţele ucrainene au afirmat că au doborât două dintre acestea deasupra regiunii nordice Cernihiv.
UPDATE 8:10 - Scholz, despre decizia de a permite Ucrainei să vizeze teritoriul rus cu arme livrate de Germania: Nu contribuie la o escaladare
Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu există vreun pericol legat de cel mai recent viraj al politicii sale privind Ucraina, în sensul de a permite Kievului să utilizeze arme livrate de Germania pentru a lovi teritoriul rus, relatează marţi agenţia dpa.
"Suntem siguri că aceasta nu va contribui la o escaladare, deoarece - aşa cum a explicat şi preşedintele SUA - înseamnă doar a putea apăra un oraş important ca Harkovul, de exemplu", a declarat Scholz într-un interviu acordat luni postului de radio bavarez Antenne Bayern.
Decizia a fost luată "atent" împreună cu "prietenii şi aliaţii" Germaniei, a asigurat cancelarul.
El a subliniat că este nevoie de prudenţă, "şi cetăţenii Germaniei se pot baza pe asta". "Nu voi permite nicio presiune ca să mă convingă să iau o decizie care nu este bună şi oportună", a insistat Scholz.
Ce trebuie făcut în plan politic nu se bazează "pe următoarea apariţie la un talk-show, ci pe ce se poate face în mod rezonabil", a mai spus cancelarul german.
UPDATE 7:00- Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN.
”Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic", a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.
Aceasta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe naţiuni europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite aceste arme
Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA.
UPDATE 5:20 - Planul lui Putin ”în stilul lui Hitler”: Vrea să acapareze trei țări NATO cheie
Tot mai mulți lideri occidentali avertizează în privința unei escaladări a războiului din Ucraina spre Vest. Se spune, astfel, că Vladimir Putin ar plănui ”în stilul lui Hitler” să acapareze trei țări membre NATO cheie, statele baltice, așa cum a subliniat președintele Letoniei Edgars Rinkevics în timpul unei vizite în Marea Britanie, relatează Ziare.com.
Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost acuzat că și-a pus ochii pe trei ținte principale după ce a fost înclinat să pună mâna pe țările baltice, potrivit GB News.
Președintele leton Edgars Rinkevics a avertizat că Moscova ar putea, în plus, să cucerească Moldova și Caucazul regiunilor Asiei Centrale. El a spus: „Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi să continue... dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”.
Alte țări includ Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
UPDATE 4:10 - Olanda permite Kievului să folosească avioanele F-16 în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia
Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a asigurat luni că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene, relatează agenţia EFE.
"Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor", a precizat Kajsa Ollongren într-un interviu acordat publicaţiei Politico.
Ea a adăugat totuşi că guvernul olandez va cere Ucrainei "să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare".
O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că "principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare".