MENIU

Război în Ucraina, ziua 812: Zonele în care Kievul se RETRAGE din fața ofensivei ruse. Noua tactică a armatei lui Zelenski - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 812 de război. Potrivit oficialilor de la Moscova, mai multe lovituri ucrainene au fost raportate, miercuri, atât în Rusia, cât și în peninsula anexată Crimeea.

UPDATE 00.00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anulat vizita la Madrid, care trebuia să aibă loc vinerea viitoare, transmite agenția internațională de presă a Spaniei EFE, citând surse din Casa Regală a Spaniei. Șeful statului ucrainean trebuia să se întâlnească cu regele Felipe al VI-lea și să participe la o cină la Palatul Regal.

Curtea regală nu a explicat motivele anulării vizitei, care urma să fie prima vizită bilaterală a lui Zelenski în Spania și în timpul căreia urma să se întâlnească cu premierul Pedro Sanchez pentru a semna un acord de securitate.

Surse diplomatice susțin că anularea călătoriei președintelui ucrainean, în timpul căreia acesta intenționa să viziteze și Portugalia, se datorează situației dificile de pe linia frontului.

"Guvernul nu a anunțat oficial vizita, deși luni, surse guvernamentale au recunoscut că pregătirile sunt în curs și că un acord bilateral de securitate urmează să fie semnat în timpul vizitei", a precizat agenția.

UPDATE 23.00 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut o creştere semnificativă a ritmului de producţie de armament, la peste doi ani de la începerea războiului împotriva Ucrainei, relatează DPA.

"Trebuie să ne dublăm şi să ne triplăm eforturile în această direcţie", a declarat el miercuri, la o întâlnire cu reprezentanţi ai industriei de apărare.

Doar prin introducerea cât mai rapidă a sistemelor de armament de ultimă generaţie, Rusia ar putea reuşi să rămână cu un pas înaintea Ucrainei în război, a spus liderul rus.

De asemenea, Putin a justificat numirea vicepremierului Andrei Belousov în funcţia de nou ministru al apărării, afirmând că este nevoie de inovaţie şi de un management eficient.

Preşedintele a declarat că Rusia cheltuieşte puţin peste 8,7% din produsul intern brut pentru armată şi securitate. "Acesta este un buget mare. Şi suntem obligaţi să îl folosim cu atenţie şi în mod eficient", a spus el.

UPDATE 22.00 - Atacurile rușilor cu rachete și bombe ghidate asupra orașelor Mikolaiv și Herson din sudul Ucrainei au rănit miercuri cel puțin 25 de persoane, au anunțat miercuri oficialii ucraineni locali, potrivit Reuters.

Nouăsprezece oameni, inclusiv un adolescent, au fost răniți când forțele ruse au lovit Hersonul, a scris, pe Telegram, Roman Mrochko, șeful administrației militare din Herson. Trei persoane se aflau în stare gravă.

„Centrul orașului Herson. În mijlocul zilei, trei bombe aeriene rusești au lovit o zonă rezidențială”, a afirmat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Opt blocuri de apartamente, locuințe private, două școli și o unitate medicală au fost avariate, au precizat oficialii locali.

UPDATE 21.00 - Președintele rus Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, în contextul în care încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia izolată a Rusiei, scrie AFP.

UPDATE 19.00 - Consilierul prezidențial ucrainene Mihailo Podoliak, care de obicei expune poziţia Kievului în probleme asupra cărora preşedintele Volodimir Zelenski nu se pronunţă, a calificat miercuri drept „ipocrită” disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat în China.

UPDATE 16:24 - Finlanda își trimite rezerviștii la granița cu Rusia. 

Finlandezii care şi-au încheiat stagiul militar în forţele de grăniceri ar putea fi chemaţi, în circumstanţe excepţionale, să patruleze la frontiera cu Rusia, indică propunerea legislativă a guvernului finlandez şi care urmează să fie dezbătută în parlament, transmite Reuters.

Finlanda, stat care a aderat la NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova de instrumentalizarea migraţiei contra sa, acuzaţie respinsă ferm de Kremlin.

Ţara nordică şi-a închis graniţa terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia la finalul anului trecut, pe fondul creşterii numărului de migranţi din ţări terţe precum Siria şi Somalia via Rusia, potrivit Agerpres.

UPDATE 15:20 - Noul guvern al Portugaliei susţine înăsprirea sancţiunilor contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat miercuri ministrul portughez al mediului şi energiei, Maria da Graca Carvalho, potrivit Reuters.

Guvernul minoritar de centru-dreapta de la Lisabona şi-a preluat mandatul luna trecută, după victoria la limită în alegerile din 10 martie ce a pus capăt unei perioade de opt ani în care executivul a fost condus de socialişti.

Viitorul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană vizează, pentru prima dată, restricţii asupra gazului natural lichefiat rus (LNG), indică un document consultat de Reuters.

Măsura nu va afecta direct importurile europene de LNG rusesc, însă va interzice furnizarea serviciilor de reîncărcare de către instalaţiile din UE pentru tranzitul de LNG rusesc către ţări terţe.

\"\"În general, guvernul portughez se aliniază politicilor UE în domeniul energiei, mai precis măsurilor menite să asigure suveranitatea noastră strategică ... aşa cum el este în favoarea înăspririi sancţiunilor\"\" pentru a presa Rusia să pună capăt invaziei, arată ministrul Maria da Graca Carvalho într-un comunicat.

UPDATE 14:15 - Ucraina consideră "ipocrită" disponibilitatea pentru dialog exprimată de Putin pentru a pune capăt războiului

Consilierul cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, care de obicei expune poziţia Kievului în probleme asupra cărora preşedintele Volodimir Zelenski nu se pronunţă, a calificat miercuri drept "ipocrită" disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat în China, potrivit EFE şi Reuters.

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter), Podoliak i-a reproşat liderului rus că vorbeşte de posibile negocieri, în timp ce Rusia continuă să treacă prin foc oraşele din Donbas şi încearcă să pătrundă în regiunea Harkov.

Consilierul prezidenţial ucrainean s-a referit la acţiunile ofensive ale Rusiei în regiunile din estul Ucrainei, cărora li se adaugă acum cele desfăşurate începând de vinerea trecută în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde forţele ruse au deschis un nou front care complică şi mai mult situaţia pentru Kiev.

Zelenski şi alţi lideri ucraineni au denunţat în repetate rânduri tactica Rusiei de a bombarda oraşele pe care doreşte să le ocupe până a le reduce la nişte ruine, lăsând forţele ucrainene fără poziţii defensive sau clădiri în spatele cărora să se ascundă.

UPDATE 13:55 - Ucraina anunţă arestarea a şase agenţi ruşi acuzaţi că au ghidat lovituri ale forţelor Moscovei

Ucraina a anunţat miercuri arestarea a şase agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) în regiunea Doneţk, toţi aceştia fiind acuzaţi că au facilitat bombardamente ale Moscovei în Donbas, relatează AFP.

Operaţiunea, desfăşurată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), "a permis arestarea simultană a şase agenţi ruşi" care "corectau" (coordonatele) tirurilor de artilerie în regiune", se afirmă într-un comunicat al serviciului publicat pe contul său de Telegram.

La 7 august 2023, indivizii - potrivit acuzaţiei - au furnizat trupelor ruse coordonatele unui imobil de locuit din Pokrovsk, atac soldat cu nouă morţi şi peste 80 de răniţi.

"În plus, acest grup de agenţi pregătea coordonatele pentru atacuri cu rachete asupra unor situri ale forţelor de apărare în sectorul Avdiivka", un oraş din regiunea Doneţk cucerit de către trupele ruse, a indicat SBU.

Potrivit acuzării, agenţii arestaţi au comunicat prin intermediul unui sistem de mesagerie criptată şi "au postat comentarii antiucrainene".

UPDATE 11:40 - Preşedintele Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia, au anunţat miercuri autorităţile spaniole, în timp ce CNN Portugalia şi alte mass-media au raportat că această decizie a fost luată din cauza intensificării luptelor în ţara sa, relatează Reuters.

Regele Felipe al Spaniei urma să organizeze o recepţie în onoarea lui Zelenski pe 17 mai.

De asemenea, era prevăzut ca Zelenski să semneze un acord bilateral de cooperare în materie de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez, în urma unei declaraţii comune a NATO anul trecut.

Un purtător de cuvânt al guvernului portughez a declarat că preşedintele Ucrainei a anulat vizita, însă nu a oferit un motiv.

Guvernul spaniol a afirmat că nu poate comenta din motive de securitate.

UPDATE 11:00 - Kievul se retrage în ”anumite zone” ale frontului de nord, la Lukianţi şi Vovceansk, din calea ofensivei ruse

Armata ucraineană a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri că s-a repliat pe frontul de nord ”în anumite zone, în apropiere de Lukianţi şi Vovceansk”, în regiunea Harkov, unde Rusia a lansat o ofensivă la 10 mai, şi că ”bătălia continuă”, relatează AFP.

”În anumite zone, în apropiere de Lukainţi şi Vovceansk, în urma unor tiruri inamice şi unui asalt al infanteriei, unităţile noastre au manevrat către poziţii mai favorabile, pentru a salva vieţile militarilor noştri şi a evita pierderi. Bătălia continuă”, a anunţat pe reţele de socializare Statul major ucrainean.

UPDATE 9:10 - Rusia anunţă că a doborât 10 rachete de tip ATACMS lansate de Ucraina deasupra peninsulei Crimeea

Ministerul Apărării rus a anunţat miercuri că forţele sale aeriene au distrus 10 rachete cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS lansate de armata ucraineană în cursul nopţii asupra peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, relatează Reuters.

Ministerul nu a precizat în comunicatul său publicat de Telegram dacă au existat pagube în urma atacului, însă guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, Mihail Razvojaev, a declarat că resturi de rachetă au căzut într-o zonă rezidenţială.

Potrivit primelor informaţii, nu au existat răniţi în urma atacului, a precizat Razvojaev pe Telegram.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în urmă cu 10 ani, provocând condamnarea aliaţilor occidentali ai Kievului.

Rusia a afirmat recent, fără a oferi dovezi, că Ucraina a început să folosească sisteme de rachete tactice (ATACMS) furnizate de SUA.

Un oficial american a declarat marţi că ATACMS şi interceptorii de apărare aeriană aprobate de preşedintele Joe Biden pe 24 aprilie au ajuns deja la forţele ucrainene.

UPDATE 6:30 - Două explozii la un depozit de combustibil din regiunea Rostov, în sudul Rusiei, au fost rezultatul unui atac cu drone, a declarat miercuri guvernatorul acesteia, Vasili Golubev, informează Reuters. Nu au existat răniți și nici incendii în urma atacului, a transmis oficialul, pe Telegram.

UPDATE 5:10 - Antony Blinken cântă la chitară într-un bar din Kiev în semn de susţinere a Ucrainei

Cunoscut ca un amator de chitară şi rock, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a cântat marţi seara, într-un bar din Kiev, "Rockin\" in The Free World", de Neil Young, ca un omagiu adus luptei ucrainenilor în faţa invaziei ruse, relatează AFP preluată de Agerpres.

Aflat într-o vizită surpriză în capitala Ucrainei, marţi, unde a continuat să arate sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina în faţa "agresorului rus", Antony Blinken a încheiat o zi intensă de întâlniri oficiale, inclusiv cu preşedintele Volodimir Zelenski, cântând la chitară şi fredonând această melodie legendară într-un bar din subsol Kievului, Barman Dictat.

"Ştiu că este o perioadă foarte, foarte dificilă. Soldaţii voştri, cetăţenii voştri, în special în nord-est, la Harkov, suferă foarte mult. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, că Statele Unite sunt cu voi, că o mare parte a lumii este cu voi", a spus el înainte de a bate ritmul.

"Ei luptă nu numai pentru o Ucraină liberă, ci şi pentru o lume liberă, iar lumea liberă este cu voi", a adăugat Antony Blinken, acompaniind un grup de muzicieni punk/jazz, 19.99.

Barman Dictat este unul dintre numeroasele baruri subterane din centrul Kievului, în apropierea arterei centrale Kreşceatîk, lângă celebra Piaţă Maidan.