MENIU

Război în Ucraina, ziua 806: Soarta conflictului, în continuare incertă. Oficial: Dacă Rusia nu pierde, Europa va trebui să se pregătească pentru mai multe războaie - LIVE TEXT

Război în Ucraina

Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 806 de război. Ministrul de externe din Kosovo a declarat că țara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina, pentru ca acest conflict să nu se extindă și mai mult în Europa.

UPDATE 21:30 Zelenski l-a destituit pe şeful securităţii, considerat responsabil de tentativa eşuată a asasinării sale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis din funcţie pe şeful Administraţiei Securităţii de Stat (UDO) Serghii Rud, un grup considerat responsabil de o tentativă de asasinat eşuată care l-a vizat pe şeful statului săptâmâna aceasta, relatează AFP.

Ucraina a anunţat că a arestat săptămâna aceasta doicolonei din serviciul gărzii de stat, pe care i-a acuzat de pregătirea asasinatului lui Volodimir Zekenski şi altor funţcionari de rang înalt.

UPDATE 20:15 - Rusia: Atacuri ucrainene au făcut doi morţi în regiuni ruseşti situate la graniţa cu Ucraina

Atacuri ucrainene au provocat moartea joi a două femei în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk situate la graniţa cu Ucraina, au anunţat guvernatorii celor două regiuni, acest gen de atacuri fiind în creştere în ultimele luni, relatează AFP.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a declarat că o femeie a fost ucisă şi o alta a fost rănită în urma unui "bombardament" ucrainean asupra satului Tetkino, situat foarte aproape de graniţă.

La rândul său, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a anunţat că un atac ucrainean a provocat moartea unei femei în satul Novaia Tavoljanka, de asemenea foarte aproape de Ucraina.

UPDATE 19:10 - Numărul bărbaţilor ucraineni care fug de mobilizare şi intră ilegal în Slovacia s-a dublat într-un an

Slovacia a anunţat joi că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP.

Potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci, 338 de ucraineni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi la frontieră în primele patru luni ale anului, faţă de 166 în aceeaşi perioadă a anului 2023.

"În prima săptămână a lunii mai, am arestat 45 de bărbaţi", a declarat Agnesa Kopernicka, purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră slovace. În aceeaşi perioadă anul trecut, "numărul lor era de patru", a adăugat ea.

O nouă lege care va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni în Ucraina va face mai dificilă evitarea mobilizării.

De la invazia Rusiei în Ucraina, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească ţara, însă unii încearcă să iasă din ţară în mod ilegal.

UPDATE 17:10 O dronă ucraineană ar fi lovit o rafinărie Gazprom după un zbor record de 1.500 de km

 
O altă sursă, din domeniul apărării, a declarat și ea pentru France Presse că drona a parcurs o distanță record, dar a spus că a fost vorba de 1.200 de kilometri. Drona cu rază lungă de acțiune „a făcut o vizită” în republica Bașkorostan, unde a lovit rafinăria Gazprom din orașul Salavat, a spus sursa France Presse.

UPDATE 15:00 - Maia Sandu, ținta atacurilor furibunde ale Moscovei. 

Politica preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele celui de-al Treilea Reich în ceea ce priveşte naţionalitatea şi limba oamenilor, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, în care face, sarcastic, comparaţii cu nazismul, o naraţiune propagandistică folosită şi în cazul invadării Ucrainei în 2022.

UPDATE 13:29 - Efectul atacului rusesc asupra sistemului energetic al Ucrainei: Kievul DUBLEAZĂ IMPORTURILE de electricitate, inclusiv din România

Ucraina intenţionează să dubleze, joi, importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic al ţării, a anunţat Ministerul Energiei, într-o postare pe Telegram. Potrivit sursei citate, importurile ar urma să crească la 16.699 megawaţi-oră (MWh), faţă de 7.600 Mwh miercuri. România se află printre țările de unde Ucraina importă energie.

UPDATE 12:45 - Rușii au spart apărarea Kievului pe direcția Liman și încearcă să treacă în spatele unităților ucrainene 

În zona Liman, în apropiere de satul Vesele, rușii au străpuns apărarea Forțelor Armate ucrainene, informează canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata Kievului.

Analiștii acesteia scriu că invadatorii au reușit să străpungă pozițiile uneia dintre unitățile ucrainene, care și-a epuizat resursele după o lungă perioadă de apărare. "Și, în general, brigada, care se află în zonă de mai bine de un an fără rotații, este la capătul puterilor", rezumă DeepState situația.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Rușii au spart apărarea Kievului pe direcția Liman și încearcă să treacă în spatele unităților ucrainene

UPDATE 11:00 - Putin, nou discurs agresiv la adresa Occidentului, de Ziua Victoriei: Rusia nu va permite nimănui să o ameninţe

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în discursul care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe. 

UPDATE 10:20 - Ţările NATO ar trebui să convină la următorul lor summit de la Washington asupra unei ţinte de 2,5% din PIB pentru apărare, consideră ministrul de externe britanic David Cameron, conform extraselor dintr-un discurs pe care îl va susţine joi şeful diplomaţiei britanice.

UPDATE 10:00 - Doi morţi în Ucraina după bombardamente ruse asupra oraşului Nikopol

Două persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Nikopol, în sudul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, iar ţara a fost vizată de un nou atac cu drone în timpul nopţii, însă deocamdată nu au fost înregistrate alte victime, informează AFP.

Oraşul Nikopol este cu regularitate ţinta unor atacuri ale forţelor ruse comasate chiar de partea cealaltă a fluviului Nipru, devenit o linie a frontului la sfârşitul lui 2022.

"Artileria inamică a făcut doi morţi: un bărbat de 62 de ani şi o femeie de 65 de ani", a anunţat Serghei Lisak, guvernatorul provinciei Dnepropetrovsk, care a postat fotografii cu o casă cu acoperişul în flăcări şi alte clădiri avariate.

UPDATE 6:10 - Ucraina spune că a doborât 17 drone lansate de Rusia deasupra Odesei

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 17 din cele 20 de drone de atac lansate de Rusia care au vizat teritoriul ucrainean, a anunţat joi forţele aeriene ucrainene, citate de Reuters.

Dronele au fost distruse deasupra regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, au precizat forţele aeriene pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE 4:20 - Un atac cu drone din Ucraina a provocat un incendiu la o rafinărie din Krasnodar, în Rusia, potrivit autorităţilor

Un atac cu drone lansat de Ucraina a provocat un incendiu şi a avariat mai multe rezervoare de petrol la o rafinărie din regiunea rusă Krasnodar, a anunţat joi administraţia de criză din regiune, potrivit Reuters.

Aproximativ şase drone au fost distruse, dar resturi au căzut pe rafinăria din apropierea satului Iurovka, provocând un incendiu, a precizat administraţia pe aplicaţia de mesagerie Telegram.               

"Mai multe rezervoare au fost avariate", a precizat administraţia, adăugând că nimeni nu a fost rănit în atac.               

Atacurile cu drone asupra instalaţiilor energetice de pe teritoriul Rusiei au devenit mai frecvente în ultimele luni. Oficialii de la Kiev spun că efectuează aceste atacuri pentru a submina efortul de război al Rusiei şi pentru a răspunde la loviturile Moscovei asupra infrastructurii energetice ucrainene.               

Depozitul de petrol a fost atacat ultima dată în 2 mai, potrivit presei de stat ruse.

UPDATE 4:00 - Avertisment dur: Dacă Rusia nu pierde, Europa va trebui să se pregătească pentru mai multe războaie

Ministrul de externe din Kosovo a declarat că țara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina, pentru ca acest conflict să nu se extindă și mai mult în Europa.

Donika Gervalla-Schwarz, şefa diplomaţiei kosovare, a transmis că sprijinul tinerei sale națiuni pentru Ucraina este necondiționat - în ciuda faptului că Kievul nu a recunoscut independența Kosovo, relatează Sky News.