Război în Ucraina, ziua 756. Putin spune că va lua în considerare China pentru prima sa călătorie în noul mandat - LIVE TEXT
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că va lua în considerare China pentru prima sa călătorie în străinătate, în timpul noului său mandat prezidențial pe care l-a obținut în alegerile din weekend.
UPDATE 00.00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri liderilor mondiali ca o ordine internaţională bazată pe reguli să "funcţioneze din nou", opunându-se utilizării forţei de către Rusia, relatează Reuters.
Într-o intervenţie video la o conferinţă globală găzduită de Coreea de Sud, Zelenski - a cărui ţară a fost invadată de Rusia în 2022 - a spus că multe naţiuni şi regiuni ale lumii vor beneficia de restabilirea statului de drept internaţional.
"Împreună trebuie să facem ca forţa care a înnebunit să revină la reguli şi să facem ca regulile să funcţioneze din nou", a declarat el la Summit-ul pentru Democraţie, o iniţiativă a preşedintelui american Joe Biden care vizează să abordeze modalităţi de a opri regresul democratic şi eroziunea drepturilor şi libertăţilor.
UPDATE 22.00 - Prim-ministrul indian Narendra Modi a discutat miercuri telefonic, în convorbiri separate, cu preşedinţii Rusiei şi Ucrainei - Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski - înaintea unei vizite la New Delhi a ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, informează Reuters.
India are o tradiţie de legături strânse cu Rusia în domeniile economic şi al apărării şi nu a criticat până acum Moscova pentru invazia rusă în Ucraina declanşată în februarie 2022, reaminteşte agenţia citată.
Kuleba va face o vizită în India săptămâna viitoare, în contextul încercărilor Kievului de a găsi susţinători pentru planul de pace propus de Ucraina, au afirmat doi oficiali indieni care cunosc subiectul. Va fi prima vizită la New Delhi a unui înalt oficial ucrainean, de la începutul războiului. El a fost invitat de omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, după un dialog telefonic între Modi şi Zelenski la începutul anului, a arătat unul din oficialii cărora Reuters nu le-a dezvăluit identitatea.
UPDATE 20.00 - Comisia Europeană a transferat miercuri Ucrainei prima tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.
În faţa invaziei ruse, aceste plăţi sunt "cruciale pentru a ajuta Ucraina să menţină funcţionarea statului", a menţionat într-o declaraţie preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acest ajutor financiar este menit să susţină finanţele publice ale Ucrainei, inclusiv plata salariilor şi pensiilor şi să contribuie la asigurarea serviciilor publice de bază.
Ajutorul european este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.
UPDATE 19.00 - Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a afirmat că miercuri la prânz regiunea Belgorod și orașul Belgorod au fost țintele unui atac și că sistemul de apărare antiaeriană a funcționat, potrivit The Kyiv Independent.
Oficialul rus a susținut că un bărbat a fost ucis în momentul în care resturile unei drone doborâte i-au lovit mașina, iar o femeie și un alt bărbat ar fi fost, de asemenea, răniți și spitalizați în urma atacului.
UPDATE 16:00 - Doi civili uciși într-un atac rus în Herson și alți șase răniți în partea central-estică a Ucrainei. Zeci de bombardamente într-o singură zi la Sumî
Guvernatorul Oleg Prohudin anunță că doi civili au fost ucişi miercuri, 20 martie, într-un bombardament rus la Herson, în sudul Ucrainei, unde au loc atacuri aproape zilnic, iar mai multe persoane au fost rănite în atacuri nocturne în partea central-estică a ţării, relatează AFP.
Armata rusă a atacat mai multe maşini ale unor civili în apropiere de Herson şi a ucis doi bărbaţi, anunţă pe Telegram guvernatorul Hersonului.
În regiunea Dnipropetrovsk, şase persoane au fost rănite în atacuri nocturne - inclusiv doi adolescenţi, în vârstă de 13 şi 15 ani - anunţă pe Telegram guvernatorul Serghii Lîsak, care postează case parţial distruse.
UPDATE 13:57 - Papa Francisc face din nou apel la negociere pentru a pune capăt „ororii războiului” din Ucraina şi Gaza: „Nu putem continua”
"Îi încredinţăm Sfântului Iosif popoarele din Ucraina şi din Ţara Sfântă, Palestina, Israel, care suferă atât de mult din cauza ororii războiului", a spus papa argentinian la sfârşitul audienţei sale generale săptămânale de la Vatican. "Nu putem continua războiul. Trebuie să facem tot ce putem pentru a discuta, pentru a negocia, pentru a pune capăt războiului", a spus papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, în faţa a mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, scrie Agerpres.
UPDATE 11:29 - Luptătorii români din Ucraina au pătruns pe teritoriu rus: „Rusia nu e în stare să-și protejeze frontierele”
Voluntari români care luptă în Ucraina au participat la misiuni pe teritoriul rusesc și au postat, marți, imagini de la fața locului. Într-un mesaj pe pagina de Facebook „Romanian Battlegroup „Getica””, aceștia transmit că au făcut mai multe incursiuni în satele rusești de frontieră, precizând că nu au găsit secții de poliție funcționale și nici autorități. „Rusia este pregătită de război nuclear, dar nu este în stare să își protejeze frontierele terestre”, transmit luptătorii românii.
„Federația Rusă a declarat că știe de noi, că ne urmărește, că ne caută. Era și cazul să avem o confirmare că ceea ce facem este bine, este eficient, că incomodăm inamicul. Vestea bună este că și noi îi căutăm pe ei. Decepția este un element al spațiului informativ și de luptă care induce confuzie și nesiguranță în rândurile inamicului. Așa că atunci când noi primeam echipe de presă la Nikolaiev și dădeam impresia că nu facem prea mult pentru efortul de război, în fundal pregăteam o operațiune vastă, împreună cu camarazii din Legiunea Rusia Liberă, Batalionul Siberian, Corpurile de Voluntari Ruși, ceceni din Ichkeria, frați liberi din Belarus, Georgia și mulți alți „lupi” din pădurile lumii libere. Cu un simt adânc al responsabilității civice, am încercat să ne predăm și să dăm curs acelor mandate de căutare emise de Federația Rusă. Am făcut incursiuni în satele lor de frontieră dar nu am găsit secții de poliție funcționale, nu am găsit autorități. Rusia este pregătită de război nuclear, dar nu este în stare să își protejeze frontierele terestre cu un stat cu care se află în război”, au transmis românii.
UPDATE 9:36 - Putin vrea întărirea armatei și organizațiilor de securitate
În urma realegerii sale, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat consolidarea în continuare a organizaţiilor militare şi de securitate, relatează miercuri DPA.
"Desigur, astăzi - şi mai ales astăzi - consolidarea capacităţii de apărare şi a securităţii statului rus este deosebit de importantă", a declarat Putin agenţiei de ştiri de stat TASS la o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare.
El a portretizat încă o dată Ucraina, pe care a atacat-o, ca pe un agresor şi a declarat că poporul rus nu va fi intimidat.
Referindu-se la intensificarea bombardamentelor asupra regiunilor ruseşti de la frontiera cu Ucraina, Putin a spus că inamicul obţine exact opusul a ceea ce intenţionează prin acţiunile sale.
Au existat victime de partea rusă, dar acestea sunt mici în comparaţie cu numărul victimelor şi amploarea distrugerilor pe care Rusia le-a provocat Ucrainei.
UPDATE 8:00 - Șeful Pentagonului: Supravieţuirea Ucrainei este în pericol
Secretarul de stat al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat că supravieţuirea Ucrainei este în pericol şi a încercat să convingă aliaţii că Statele Unite rămân angajate faţă de Kiev, chiar dacă Washingtonul a rămas practic fără bani pentru a continua să înarmeze forţele ucrainene, relatează Reuters, conform News.ro.
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat până în prezent să convoace un vot asupra proiectului de lege care ar oferi încă 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Casa Albă se străduieşte să găsească modalităţi de a trimite asistenţă Kievului, care se luptă cu forţele ruseşti de mai bine de doi ani.
UPDATE 7:00 - Vladimir Putin va călători în China, în luna mai, pentru discuții cu Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima călătorie peste hotare a șefului de la Kremlin din noul său mandat prezidențial.
Agenția rusă de știri de stat TASS a relatat că, marți, la o întâlnire cu grupurile parlamentare, liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, i-a cerut lui Putin să aleagă Beijingul pentru această călătorie.
„Sper că prima dumneavoastră vizită va fi în Est, și nu în Vest. Tovarășul (președinte chinez) Xi Jinping așteaptă vizita dumneavoastră, el iubește foarte mult țara noastră”, a declarat Ziuganov.
Putin a promis că va lua în considerare această călătorie.
„Cu siguranță - fără glume - voi lua în considerare ceea ce tocmai ați spus”, a răspuns Putin cu un zâmbet, potrivit TASS.
Guvernele occidentale au condamnat victoria zdrobitoare a lui Putin în alegerile din weekend ca fiind nedreaptă și nedemocratică, dar China și Coreea de Nord l-au felicitat pe veteranul lider rus pentru prelungirea mandatului cu încă șase ani.