Război în Ucraina, ziua 679: ONU doreşte o dezescaladare imediată între Moscova şi Kiev. Zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia - LIVE TEXT
Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 679 de război. ONU trage un semnal de alarmă asupra faptului că "escaladarea ostilităţilor este alarmantă", și asta deoarece zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. "Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile", a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X, fostă Twitter.
UPDATE 6:10 - Situație critică aproape de România. Rusia a decis să pună în Marea Neagră bombe împotriva navelor care transportă cereale din Ucraina. Acestea sunt aruncate din avioane și explodează atunci când o navă trece peste ele.
Rusia a decis să pună bombe ghidate împotriva navelor comerciale în apropiere de coastele României pentru a opri transportul cerealelor prin Marea Neagră către Ucraina.
Bombele dețin niște senzori speciali care se activează când o navă trece peste acestea. Proiectilele sunt aruncate din avioane de la o distanță sigură în părțile cel mai puțin adânci ale rutei maritime.
UPDATE 5:00 - Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a îndemnat marţi la o dezescaladare imediată a ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina, relatează AFP preluat de Agerpres.
Lovituri mortale au lovit marţi blocuri de locuinţe din Ucraina şi o regiune frontalieră rusă, în timp ce valuri de atacuri aeriene au rănit zeci de persoane şi au determinat Kievul să ceară Occidentului accelerarea livrărilor de arme.
"Escaladarea ostilităţilor este alarmantă, zeci de civili au fost ucişi în Ucraina şi Rusia. Dreptul internaţional umanitar interzice atacurile fără discernământ şi atacurile împotriva instalaţiilor civile", a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului pe reţeaua socială X, fostă Twitter.
UPDATE 4:20 - Turcia a anunţat marţi că nu va permite tranzitarea Bosforului către Marea Neagră a celor două dragoare de mine pe care armata britanică le-a oferit Ucrainei, întrucât trecerea acestor nave contravine Convenţiei de la Montreux, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
După ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia a decis ca, în virtutea Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, să nu permită trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-şi au baza la Marea Neagră.