MENIU

Război în Ucraina, ziua 348. Rusia a pierdut cel mai mare submarin nuclear din lume - LIVE TEXT

​Ucraina este pe cale să îl înlocuiască pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, cu șeful agenției sale de spionaj militar, a declarat, duminică, un aliat apropiat al președintelui ucrainean. 

UPDATE 22.00 - Zece unități ale Armatei ruse, cu un total de peste 300 de soldați, sunt implicate în operațiunile de căutare și salvare din Siria, în urma cutremurelor devastatoare, a anunțat luni ministerul rus al Apărării, conform CNN.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a „instruit pe comandantul forţelor ruse din Siria să ofere asistenţă”, iar soldații ruși intervin în principal în orașele Alep, Hama și Latakia, unde curăță resturile clădirilor prăbușite, caută victime și le oferă asistență medicală, mai susține Rusia.

UPDATE 21.00 - Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

UPDATE 20:15  - Posibilă vizită a lui Volodimir Zelenski la Bruxelles, joi, conform unor surse europene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE şi o intervenţie în faţa eurodeputaţilor, susţin surse europene citate de AFP.

UPDATE 18:11 - Kremlinul a ordonat să se pregătească adăposturi anti-bombe în toată Rusia. 

Adăposturile antiaeriene au fost inspectate și reparate în toată Rusia, ca răspuns la ordinele Kremlinului de modernizare a infrastructurii care se prăbușește din epoca sovietică, au declarat pentru The Moscow Times mai mulți foști și actuali oficiali. 

Rusia are mii de buncăre, pivnițe fortificate și alte refugii sigure, dintre care multe au fost blocate de zeci de ani. Dar, pe măsură ce războiul se prelungește în Ucraina, autoritățile locale au început să cheltuiască sute de milioane de ruble pentru a le face din nou utilizabile. 

UPDATE 14:30 - Zelenski ar putea merge la Bruxelles, săptămâna aceasta

UE are în plan ca Zelenski să participe la summitul liderilor europeni din această săptămână, potrivit unor persoane informate cu privire la aceste planuri, care au subliniat că problemele de securitate riscă să împiedice vizita președintelui ucrainean, scrie Financial Times. 

Potrivit planurilor făcute la acest moment, Zelenski urmează să se adreseze unei sesiuni speciale a Parlamentului European, dedicată unor probleme de securitate. Summitul riscă în continuare să fie anulat.

Săptămâna trecută, liderul ucrainean i-a primit la Kiev pe Ursula von der Leyen, președintele Comisiei, și pe Charles Michel, șeful Consiliului European. „Sincer vorbind, există riscuri mari dacă mă duc undeva. Acest lucru este adevărat", a declarat vineri Zelenski presei, întrebat despre o posibilă vizită la Bruxelles. 

UPDATE 13:50 - Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul războiului 

16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi în total din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă, de la începutul căreia se împlinește un an pe data 24 februarie, au informat autoritățile din Ucraina.

În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, potirvit Agerpres.

Biroul Avocatului poporului din Ucraina a efectuat verificări referitoare la 14.000 de copii ucraineni deportaţi pe teritoriul Rusiei şi care se află în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar numărul lor total ar putea să fie mult mai mare.

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubeneţ estimează numărul acestora la peste 150.000 de copii, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina. Acesta a declarat că, în cadrul contactelor sale cu ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova, aceasta i-a spus că ar avea o listă cu copiii ucraineni care doresc să se întoarcă în Ucraina, dar ea a refuzat să ofere date concrete în această privinţă.

Rusia refuză să înapoieze copiii ucraineni

Potrivit acestuia, autorităţile ruse nu oferă informaţii despre copiii ucraineni duşi cu forţa în Rusia şi împiedică eforturile părţii ucrainene de a-i aduce pe aceştia înapoi acasă.

UPDATE 12:15 - Rusia spune că energia nucleară ar trebui să rămână în afara politicii

Compania rusă de energie nucleară Rosatom a declarat că sectorul energetic ar trebui să fie în afara politicii, după ce Ucraina a anunţat, duminică, sancţiuni împotriva acesteia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că sancţiunile adoptate de către guvernul de la Kiev împotriva sectorului energetic nuclear rus au ca scop sprijinirea eforturilor de „extindere a sancţiunilor globale la această zonă a maşinăriei ruseşti de agresiune”. 

UPDATE 10:30  Șeful serviciului secret al armatei ucrainene, care crede că Putin are mai multe sosii, numit ministru al Apărării.  Kirilo Budanov, şeful GUR, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, are 37 de ani şi grad de general maior. Urmează să fie numit în fruntea Ministerului ucrainean al Apărării, unde, în plin război, îl înlocuieşte pe Oleksii Reznikov.

 

UPDATE 10:00 Patriarhul Rusiei, Kirill, a spionat pentru KGB la Geneva în anii 70, sub pseudonimul de Mikhailov, potrivit unor documente declasificate din arhivele elvețiene. O anchetă făcută de jurnaliștii unor importante publicații elvețiene arată că acesta s-a mutat la Geneva la începutul anilor \"70, sub acoperirea de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor.  De la debutul războiului din Ucraina, liderul Bisericii Ruse a fost unul dintre cei mia vocali susținători ai invaziei, încercând să o prezinte ca pe un soi de "război sfânt".  

 

UPDATE 8:50 - Înregistrări tulburătoare cu soldați ucraineni eliberați din prizonierat

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gherașcenko a distribuit o înregistrare video cu soldații ucraineni recent eliberați din prizonierat de Rusia. În filmare, unul dintre bărbați spune că a fost deținut timp de opt luni, în timp ce un altul spune că mănâncă fructe pentru prima dată în ultimul an.

Ukrainian Defenders right after they were free from Russian captivity. Their first words and emotions.

📹: Coordination Center on Prisoners of War pic.twitter.com/OjQBe3nX6C

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 6, 2023

 

Oleksii Reznikov va fi înlocuit cu Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații militare GUR, a declarat șeful blocului parlamentar al lui Zelenski. 

Reznikov a fost pus sub presiune din cauza unui scandal de corupție în minister. 

Luptele acerbe care se duc în regiunea ucraineană Donețk „sunt foarte dificile", a declarat președintele ucrainean, în condițiile în care Kievul se pregătește pentru o posibilă ofensivă rusă în această lună, înainte de prima aniversare a invaziei sale în Ucraina.

UPDATE 6:20 - Rusia a pierdut cel mai mare submarin nuclear din lume: ce s-a întâmplat. Rusia a scos „la pensie” submarinul nuclear greu „Dmytro Donsky”, care era cel mai mare din lume din punct de vedere al tonajului.

Acest lucru a fost anunțat de șeful mișcării de sprijinire a flotei rusești, Volodymyr Maltsev, scrie agenția rusă de știri TASS. Distrugerea sa va avea loc la baza navală din Severodvinsk și se va produce în același timp cu alte două submarine ale aceluiași proiect cu indice 941.

Submarinul „Dmytro Donsky” a fost inclus în compunerea flotei ruse în 1980, ca parte a proiectului 941. Deplasmentul său era de 48.000 de tone. Pentru o vreme, acest submarin a fost cel mai mare ca dimensiune (172 m lungime și 23 m lățime).