MENIU

Război în Ucraina, ziua 315: Bilanțul soldaților ruși morți la Makiivka a crescut la 89. Pe cine dă vina Moscova pentru devastatorul atac - LIVE TEXT

Război Ucraina

Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de 315-a zi de la debutul invaziei ruse. 

UPDATE 00:20 - Un nou pachet de ajutor militar este pregătit de SUA pentru Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă - John Kirby.

"Statele Unite intenționează să ofere Ucrainei un nou pachet de asistență militară în următoarele zile și săptămâni. Asta a declarat purtătorul de cuvânt al NSS, John Kirby. El a menționat că noua asistență poate include instalații suplimentare ale sistemelor de lansare multiplă HIMARS", a scris Mikhail Komadovsky, corespondentul „Vocea Americii”, pe Twitter

„Este vorba despre o invazie rusă în Ucraina. Și Rusia este cea care a început. Rusia este cea care a comis violente asupra poporului ucrainean. SUA vor continua să ofere [Ucrainei] sistemele militare și asistența de care are nevoie pentru a se apăra”, inclusiv sistem de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, a declarat Kirby, citat de CNBC. Ulterior, președintele Joe Biden a confirmat că este vorba și de trimiterea vehiculelor blindate de tip Bradley în Ucraina.

UPDATE 23:00 -  Rusia a desfășurat arme nucleare în Crimeea și Belarus, unde Vladimir Putin va organiza provocările viitoare. Anunțul a fost făcut de reprezentantul pentru presă al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Andriy Yusov, potrivit Nexta.

UPDATE 22:00 Serviciile de informații ucrainene susțin că Putin este pe moarte. Zvonurile despre bolile și iminenta moarte a lui Vladimir Putin încă circulă cu viteză. Directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii Kirilo Budanov dă asigurări miercuri, la postul ABC News, că Putin este ”pe moarte”.

El (Putin) va muri foarte repede, cred, sper”, declară şeful spionajului militar ucrainean.

”Noi credem că este vorba despre un cancer”, declară Budanov, care subliniază că deţine aceste informaţii din ”surse umane”.

”Acest război ar trebui să se termine înainte să moară el (Putin)”, subliniază el.

UPDATE 19:30 - Apărarea ucraineană publică imagini cu luptele din Bahmut cu soldații ruși

UPDATE 19:00 - Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Volodimir Zelenski că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC, a declarat un oficial de la Elysee după convorbirea telefonică între cei doi președinți.

UPDATE 16:30 - Un tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4x4 BMC Kirpi a fost filmat cum trecea prin gara Bacău, cel mai probabil îndreptându-se spre Ucraina. Potrivit imaginilor, este vorba de cel puțin 42 de blindate, dar e posibil să fie mai multe în lot. 

UPDATE 13:43 - Președintele rus Vladimir Putin a trimis, miercuri, în Oceanul Atlantic o fregată înarmată cu rachete de croazieră hipersonice Zircon, relatează Reuters.

UPDATE 12:10 - Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat că, în noaptea de marți spre miercuri, „gherilele” din Rusia au oprit din nou circulația trenurilor civile și a eșaloanelor militare pe o secțiune a căii ferate transsiberiene, în apropiere de Krasnoiarsk.

„În noul an 2023, acesta este cel puțin al șaselea caz de distrugere a unităților de semnalizare, centralizare și blocare a căilor ferate în diferite regiuni ale Rusiei, ceea ce duce la perturbări în graficele trenurilor militare”, a scris serviciul secret, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, în 2022 au fost înregistrate aproximativ 40 de astfel de cazuri, precum și cazuri de distrugere a transformatoarelor și locomotivelor.

UPDATE 11:00Imagini inedite de pe frontul din Ucraina, după ce militarii ucraineni au surprins dintr-o dronă cum arată zborul unei rachete Konkurs care lovește în plin un blindat sau un tanc rusesc aflat la marginea unei liziere.

UPDATE 10:10 - Armata rusă afirmă că soldații săi care și-au pierdut viața în timpul atacului ucrainean cu sisteme HIMARS asupra cazărmii din Makiivka sunt vinovați de propriile morți deoarece și-ar fi dezvăluit poziția.

„Principalul motiv al tragediei de la Makiivka a fost utilizarea masivă a telefoanelor mobile de către personal, în ciuda interdicției. Acest factor a permis inamicului să localizeze și să stabilească coordonatele locului în care se află personalului militar pentru o lovitură cu rachete”, afirmă un comunicat remis presei de către ministerul Apărării de la Moscova marți noaptea și citat de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

UPDATE 9:20 - Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat marţi că aproximativ 500 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi într-un atac în apropiere de Ciulakivka, un oraş din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, care ar fi avut loc în ajunul Anului Nou, relatează CNN.

"Vor fi mai multe (atacuri - n.r.), deoarece identificăm locaţiile inamicului", aspus Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene din sud.

CNN precizează că nu poate verifica informația transmisă de partea ucraineană, iar Moscova nu a comentat public până în prezent atacul de la Ciulakivka.

UPDATE 8:15Mihail Razvozzhaev, guvernatorul orașului Sevastopol, anexat de Rusia, a declarat că două drone au fost doborâte în apropierea aeroportului Belbek în dimineața zilei de 4 ianuarie, transmite BBC

Belbek este un aerodrom militar, acesta fiind folosit doar de Forțele Aerospațiale Ruse. 

UPDATE 7:00 - În portul Sevastopol de la Marea Neagră au fost raportate mai multe explozii, în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Kyiv Independent.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a afirmat că apărarea aeriană a fost activată în Sevastopol de cel puțin două ori.

UPDATE 6:00 - Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării, citat de AFP, transmite Agerpres.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia