MENIU

Atentatul de la Londra. Poliţia nu a găsit asocieri între atentator şi gruparea Stat Islamic

Khalid Masood

Apar noi date în cazul atacului de la Londra. Poliţia "nu a găsit nicio asociere" a autorului atentatului cu grupările Stat Islamic sau al-Qaeda şi nicio dovadă că s-ar fi radicalizat în inchisoare, potrivit unui comunicat publicat luni şi citat de AFP. Khalid Mansoor avea, cu toate acestea, "un interes evident pentru jihad", a precizat Poliţia. Atentatul de miercuri s-a soldat cu 4 morţi, inclusiv atacatorul, şi peste 50 de raniti şi a fost revendicat de Stat Islamic, scrie hotnews.ro. 

Khalid Masood, avea 52 de ani și s-a născut în Kent, Marea Britanie. Ultima adresă cunoscută era în West Midlands..Masood folosea mai multe identități, scrie The Guardian.

Scotland Yard a precizat, la o zi după atentat, că Masood nu era anchetat și nu intrase în vizorul serviciilor secrete cum că ar plănui vreun atentat. Avea cazier pentru fapte de violență, posesie de arme și delicte publice. Prima condamnare- în noiembrie 1983, ultima condamnare - decembrie 2003, pentru posesia unui cuțit. Nu a fost niciodată condamnat pentru acte teroriste.

Atentatul de la Londra. Mama atacatorului, reacţie neaşteptată, după ce fiul său a ucis 4 oameni 

Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că Guvernul britanic va aloca mai mulți bani pentru apărare și va dubla numărul de experți globali în ceea ce privește acțiunile și lupta împotriva terorismului.

"Aici, oameni de toate naționalitățile se adună și sărbătoresc libertatea. Acest om a comis un atac împotriva tuturor, împotriva oamenilor liberi de pretutindeni. În numele poporului britanic vreau să le mulțumesc tutror pentru sprijinul acordat și pentru solidaritatea arătată.

În jurul orei 14.30, o mașină a condus cu viteză pe trotuar și a rănit 40 de cetățeni. Printre aceștia se numără turiști români, polonezi, chinezi și francezi. De asemenea, alți trei polițiști au fost răniți, iar ofițerul Keith Palmer a fost ucis. Acțiunile sale nu vor fi niciodată uitate. Colegii mei mi se vor alătura pentru a trimite condoleanțe celor care au fost loviți de tragedie. În acest moment nu există informații concrete de iminența unui atac terorist.

Vom lua măsuri pentru a ne ajuta. Sute de agenți ai poliției au lucrat pe parcursul nopții pentru a descoperi cine a participat la acest complot. Ce vă pot spune este că atacatorul era născut în Marea Britanie, cercetat de MI 5 pentru cazuri de violență extremistă.

În aceste momente nu era în vizorul poliției și nu aveam informații despre planurile sale teroriste. Vom investi dublu în Apărare. Suntem responsabili pentru siguranța de aici. Cine are nevoie de ajutor, aici, va găsi sprijin", a declarat șefa Executivului britanic, la o zi după atentate. 

Mai multe articole despre:
Londra măsuri decizii atacator legături Khalid Mansoor