MENIU

Raportul Senatului SUA: Metodele de interogare utilizate de CIA sunt dure și ineficiente

<p>Raportul Senatului SUA: Metodele de interogare utilizate de CIA sunt dure și ineficiente</p>

Senatul SUA a dat publicității, marți seară, raportul privind metodele de interogare utilizate de către CIA, care au fost catalogate drept "dure și ineficiente", neaducând informații menite să împiedice alte atacuri, informează Reuters, citată de Agerpres.

Astfel, programul de "interogare intensivă" folosit de CIA împotriva suspecților de terorism după atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001, a fost mult mai brutal decât recunoscuse inițial agenția americană de informații și nu a dus la colectarea de informații menite să împiedice alte atacuri, se precizează în raport.

"În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire", precizează raportul, citat de Mediafax.

"Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului", adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut "parţial dezbrăcat" pe o podea de beton.

Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.

Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

 

Mai multe pe Mediafax.