Putin sfidează Occidentul și șantajează Europa cu o nouă criză a gazelor în 2023: Anunță că e gata să livreze Germaniei prin Nord Stream
Vladimir Putin continuă să sfideze Occidentul și anunță că este gata să reia livrările de gaze către Germania, prin Nord Stream, după creșterea prețurilor în Europa.
Vladimir Putin își continuă șantajul la adresa Europei și anunță, indirect, o nouă criză a gazelor.
Președintele rus s-a oferit să reia livrările de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 2, anunță agenția de presă germană DPA. Mesajul liderului de la Kremlin vine în contextul preţurilor ridicate la energie din Europa, creşteri care au fost parţial provocate chiar de decizia Rusiei de a pune capăt livrărilor.
Rusia este pregătită să pompeze 27 de miliarde de metri cubi de gaz pe an prin conductă, dar decizia aparţine Germaniei, a spus Putin, relatează agerpres.ro.
Anunțul a fost făcut de președintele Rusiei de la tribuna forumului de la întâlnirea anuală a Clubului de discuţii Valdai de la Soci, în fața experţilor din aproximativ 40 de ţări, inclusiv Germania.
Potrivit companiei Nord Stream, în 2021 au fost livrate 59 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducta Nord Stream 1.
Mai mult, Putin le-a cerut germanilor să-l trateze cu respect pe fostul cancelar Gerhard Schröder, acuzat de apropierea foarte mare de liderul de la Kremlin. Putin a avut o relație specială cu Germania și în mandatul cancelarului Angela Merkel, multe din țările din Occident reproșând liderilor germani, mai ales lui Merkel, supunerea aproape totală în fața Moscovei pentru gazele rusești. Chiar și după exploziile de la Nord Stream, actualul cancelar Olaf Scholz vorbea despre menținerea unei relații cu Rusia: „Va fi şi după sfârşitul războiului cea mai mare ţară de pe continentul european. De aceea, este esenţial să facem pregătiri pentru acest moment”.
„Ar trebui să vă amintiți ce a făcut pentru țară. Schröder a avut întotdeauna în vedere interesele Germaniei și ale economiei țării”, a declarat Putin despre prietenul său, fostul cancelar Gerhard Schröder, potrivit publicației germane săptămânale Die Zeit. Schröder a fost și este criticat pentru prietenia cu președintele Rusiei, în pofida războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.
În plus, Vladimir Putin a amintit că gazul rusesc a continuat să fie transportat zilnic prin Ucraina către Europa.
„Ucraina continuă să primească bani din Rusia pentru acest tranzit”, a adăugat preşedintele rus, adăugând că „atât ţara sa, cât şi Ucraina”, adversari într-un război declanşat de Moscova în urmă cu mai bine de 19 luni, „au beneficiat de vânzări”.
Contractele de tranzit dintre Moscova şi Kiev expiră la sfârşitul anului viitor.
Vladimir Putin nu renunță însă la acuzațiile aduse Occidentului despre exploziile de anul trecut care au vizat conductelor Nord Stream, calificându-le drept "acte de terorism".
Declarațiile liderului de la Kremlin au fost făcute joi, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la întâlnirea anuală a Clubului de discuţii Valdai de la Soci.
Putin a comentat din nou asupra atacului la conducta Nord Stream de anul trecut, declarând că a fost un „atac terorist” comis de Ucraina și în colaborare cu Statele Unite.
Cu toate acestea, Putin a adăugat că cooperarea cu Europa va continua și că Kremlinul este „deschis către cooperare” în acest domeniu.
***
Exploziile de la Nord Stream au fost înregistrate în apropierea insulei daneze Bornholm, pe 26 septembrie 2022. La scurt timp au fost descoperite patru scurgeri pe trei dintre cele patru linii ale conductelor. Conductele Nord Stream 1 şi 2 se întind, fiecare, ca o linie dublă subacvatică pe o distanţă de aproximativ 1.200 de kilometri între Rusia şi Germania. Nord Stream 1 a furnizat o parte semnificativă din gazul importat în Europa începând cu 2011. Niciuna din cele două conducte nu livra de fapt gaz la momentul atacului, pe fondul impasului energetic în care se afla relaţia dintre Uniunea Europeană şi Rusia ca urmare a războiului din Ucraina. La mai bine de un an de la explozii, încă nu este clar cine s-a aflat în spatele atacurilor. Potrivit ipotezelor vehiculate în spațiul public despre exploziile Nord Stream, atacurile ar fi fost puse la cale chiar de ruși sau de ucraineni, fiind implicat un serviciu secret.
Cine a sabotat conductele Nord Stream din Marea Nordului? Ce pistă au serviciile de informații ale SUA
Vladimir Putin a continuat să susțină că America ar fi vinovată de exploziile de la Nord Stream, sugerând interesele economice în acest caz. Președintele rus a acuzat joi din nou SUA că se află în spatele atacurilor, spunând că Washingtonul încearcă să îşi vândă propriul gaz în Europa.