MENIU

Putin, replică nouă la adresa României: Rusia trebuie să neutralizeze toate ameninţările

Vladimir Putin a afirmat din nou, vineri, că Rusia "trebuie să neutralizeze toate ameninţările militare la adresa securităţii sale", liderul de la Kremlin nominalizând sistemul de apărare antirachetă al NATO de pe teritoriul României, implementarea conceptului de atacuri strategice globale şi războaiele informaţionale, scrie Sputnik News.

Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu şefii industriei de apărare din Rusia.

În aceeşi zi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că a avut "o discuţie  bună", la telefon, cu Donald Trump, presedintelr ales al Statelor Unite, despre viitorul Alianţei şi importantă unei "creşteri a cheltuielilor de apărare" în ţările aliate. Aceasta a fost prima discuţie între cei doi, după victoria lui Trump în cursa pentru Casă Albă, în 8 noiembrie, scrie Hotnews.ro.

Stoltenberg l-a "felicitat pentru victoria sa şi a spus că este important să lucreze cu el şi echipa sa însărcinată cu securitatea naţională", a precizat NATO, într-un comunicat. Într-un tweet, Jens Stoltenberg a menţionat că a evocat cu interlocutorul său importanţa unei "creşteri a cheltuielilor de apărare" în ţările aliate.

Doar 5 dintre cei 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia) cheltuiesc pentru apărare echivalentul a cel puţin 2% din produsul lor brut, prag dorit de Alianţa. România s-a angajat să cheltuiască 2% începând de anul viitor.

Donald Trump a stârnit îngrijorare în timpul campaniei electorale când a lăsat să se înţeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol dar care nu a cheltuit suficient pentru apărarea să.

O astfel de atitudine ar pune în discuţie principiul apărării colective, care se află la baza actului fondator al NATO.