MENIU

Putin, prin ochii unui prieten american. Ce am aflat de la Rex Tillerson despre Rusia, în era Trump

Ales de Trump pentru că este un bun negociator (dealmaker), Rex Tillerson nu i-a convins pe senatorii americani că înțelege pe deplin diferența între diplomație și afaceri. Că uneori, în diplomație, nu primești ceva la schimb, și că drepturile omului nu sunt note de subsol. O audiere de lungă de nouă ore și puține concluzii clare despre cum va arăta politica externă a Administrației Trump. Rex Tillerson, decorat cu Ordinul Prieteniei de către Vladimir Putin, a spus că nici măcar nu a vorbit cu șeful său despre Rusia, principalul subiect discutat în Comisia de Politică Externă a Senatului SUA.

“Este Putin un criminal de război?”

“Nu aș folosi acest termen.”

Întrebarea senatorului republican Marco Rubio, adresată lui Rex Tillerson, propus pentru funcția de secretar de Stat, a deschis drumul unei audieri fără menajamente. Rubio a decis să-l ajute pe șeful Exxon și a descris minute în șir acțiunile Rusiei lui Putin din Siria și Cecenia. ”Încă nu sunteți gata să spuneți că Vladimir Putin și armata lui au comis crime de război?”. ”Aș vrea să am mult mai multe informații înainte să ajung la o concluzie”, a răspuns miliardarul.

Audierea lui Rex Tillerson a durat nouă ore. (cu opt ore și jumătate mai mult decât cea a omologului său român, Teodor Meleșcanu). În tot acest timp,  două tipuri de întrebări l-au făcut pe directorul Exxon să se miște în scaun. Care includeau cuvântul ”Rusia” și care începeau cu ”dl Trump a spus că”. Când cele două se intersectau, rezultatul era adesea același.  Tillerson se distanța de pozițiile șefului său sau îl contrazicea de-a dreptul pe magnat.

Rusia, în viziunea lui Rex Tillerson, arată în felul următor. O țară care încearcă să-și recupereze statutul de mare putere mondială și care cere fie tratată ca atare. În ultimii 26 de ani, Moscova a fost bântuită de gânduri revanșarde. A lucrat la un plan pe care acum îl pune în practică. Țara condusă de Vladimir Putin are nevoie de răspunsuri în forță atunci când întinde coarda. ”Rusia reprezintă un pericol. A invadat Ucraina. Dar, în absența leadership-ului American, această ușă a fost lăsată deschisă”.  ”Rusia este un adversar neprietenos, dar nu un dușman”, crede Tillerson. ”Probabil nu vom fi niciodată prieteni”. 

Dacă Administrația Trump va acționa conform spuselor lui Rex Tillerson, România nu ar trebui să-și facă griji în privința prezenței americane pe teritoriul său. Miliardarul a spus că trimiterea de soldați, tancuri și artilerie în țările de estul Europei este o măsură necesară și impusă de acțiunile Rusiei. Răspunzând unei întrebări, Tillerson a declarat că nu va folosi niciodată articolul 5 al Cartei NATO pentru a pune presiune pe aliați (lucru pe care Donald Trump l-a făcut deja). Dar a avut un mesaj cât un avertisment pentru București și alte capitale din NATO care încă nu au atins ținta de 2% din PIB pentru Apărare. “Nu ne vom uita în direcția opusă când aliații noștri nu își vor respecta obligațiile”.

Când vine vorba despre sancțiuni economice, Rex Tillerson pare că nu poate dezbrăca haina omului de afaceri care a lucrat 40 de ani pentru un imperiu financiar în valoare de 360 de miliarde de dolari. Americanul a sugerat, în mai multe rânduri, că sancțiunile se vor opri acolo unde încep interesele economice ale țării sale.  Iar cele impuse Rusiei ar putea fi ridicate la scurt timp după ce Administrația Trump își intră în drepturi.

În discursul său introductiv, Rex Tillerson a evitat o singură temă de interes major. Amestecul rușilor în alegerile prezindețiale din Statele Unite. Senatorii i-au împrospătat memoria încă din primele întrebări. Raportul CIA, FBI și NSA ”este, în mod clar, tulburător”, a spus Tillerson. El a recunoscut, la insistențele senatorilor americani, că operațiunile Rusiei îndreptate spre scrutinul electoral din Statele Unite nu ar fi fost posibile fără ordinul lui Vladimir Putin.