MENIU

Putin încearcă să rupă izolarea printr-o vizită oficială în Italia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va încerca să iasă din izolarea sa diplomatică, printr-o scurtă vizită în Italia și la Vatican. Liderul de la Kremlin se va întâlni, miercuri, cu premierul Matteo Renzi și va fi primit de Papa Francisc.

Vizita liderului "neînfricat" de la Moscova în peninsula italiană intervine cu două săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să adopte o decizie oficială în privința prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei ca urmare a anexării Crimeii și a rolului jucat în războiul din Ucraina.

Potrivit agențiilor de presă ruse, vizita președintelui Putin va începe cu deschiderea, împreună cu premierul italian, a 'Zilei naționale a Rusiei', miercuri, la Expoziția universală de la Milano, după care cei doi lideri vor purta convorbiri, urmate de o conferinţă de presă.

Șeful statului rus se va deplasa apoi la Roma, unde se va întâlni cu omologul său italian Sergio Mattarella. La Vatican, Putin va fi primit de Papa Francisc, cu care va discuta situația din Ucraina și din Orientul Mijlociu.  Vladimir Putin a mai fost primit de actualul Suveran Pontif pe 25 noiembrie 2013. Pe agenda discuţiilor de miercuri figurează şi o posibilă întâlnire între Patriarhul Kirill al Rusiei și Papa Francisc, notează Europa Liberă.

Deși Rusia are cu Italia relații comerciale mai bune decât cu alte țări ale Uniunii Europene, la recenta reuniune din Germania a ţărilor membre G7, printre care se află şi Italia, semnalele au fost clare: sancțiunile occidentale împotriva Moscovei vor fi prelungite, mai ales că situația din estul separatist al Ucrainei s-a deteriorat în ultimele zile, ceea ce ar putea conduce la o nouă escaladare a tensiunilor.

 

Mai multe articole despre:
Italia vizită Vatican Roma Vladimit Putin