MENIU

Putin, derapaj la adresa fostului premier britanic Liz Truss: „Fata nu este în toate mințile” - De ce o acuză de șantaj nuclear

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: Profi Media

Vladimir Putin a avut un derapaj în cadrul unei dezbateri în capitala Rusiei. Liderul de la Kremlin a spus despre fostul premier britanic că e „puțin nebună”, că „nu este în toate mințile”, pentru că a susținut că este gata să apese butonul nuclear dacă va fi nevoie.

„Liz Truss a amenințat cu folosirea armelor nucleare și nimeni nu a răspuns în niciun fel”, a răspuns Vladimir Putin la întrebarea jurnaliștilor despre utilizarea armelor nucleare, la Forumul de la Valdai, din Moscova, scrie SkyNews.

„Când există arme nucleare, există întotdeauna pericolul ca acestea să fie folosite. Provocările cu folosirea armelor nucleare... sunt folosite în acest scop – pentru a avea un impact asupra aliaților noștri, prietenilor noștri și statelor neutre", a mai spus președintele rus.

Vladimir Putin s-a referit la fostul prim-ministru britanic Liz Truss ca la cineva care nu e în toate mințile când și-a exprimat îngrijorarea cu privire la armele nucleare. Președintele rus a acuzat-o pe Truss de „șantaj nuclear” la Forumul de la Valdai, joi seară, când a fost întrebat de folosirea armelor nucleare. Liderul de la Kremlin a continuat și a precizat că Moscova, făcând declarații despre armele nucleare, nu a făcut decât să răspundă amenințărilor altor state. 

Președintele rus a spus că Truss trebuie să fi fost „puțin dezorientată”, pentru că el „nu a spus niciodată nimic care să fie pentru o posibilă folosire a armelor nucleare de către Rusia”.

„Am făcut aluzii doar ca răspuns la declarațiile făcute de liderii occidentali”, a insistat Putin. Acesta a subliniat apoi că doctrina militară rusă impune ca armele nucleare să fie desfășurate doar în „autoapărare”.

„Doamna Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Brianii, a spus-o direct într-o discuție cu un reprezentant al presei. A spus că da, Marea Britanie este o putere nucleară și că în atribuțiile primului ministru intră și posibila utilizare a armelor nucleare și o voi face, sunt pregătită pentru asta. Și nimeni nu a reacționat în niciun fel. Fata este <<puțin nebună>>”, a declarat Vladimir Putin, la Moscova, la Forumul de discuții Valdai.

Președintele rus a continuat: „Dar poți să spui aceste lucruri în public? Ei bine, chiar dacă ea ar fi spus-o, cineva ar fi trebuit să corecteze asta. Washington, de exemplu, ar fi putut spune că nu au nicio legătură cu asta.

Ce să credem? Credem că suntem într-o poziție în care suntem șantajați (cu atacul nuclear - n.red.) și nu putem pretinde că nu am auzit nimic”.

Truss a făcut acele afirmații în timp ce se afla în cursa pentru președinția conservatorilor și apoi numirea ca premier, pe 6 septembrie. Ulterior, l-a criticat pe Putin pentru amenințările „disperate” de a folosi arme nucleare împotriva Occidentului, la Adunarea Generală a ONU în 22 septembrie.

În cadrul aceleiași dezbateri televizate de la Moscova, Putin a acuzat din nou Occidentul că joacă un „joc periculos, murdar și mortal” în Ucraina, declarând că „era dominației vestice a luat sfârșit”.