MENIU

Putin a lansat un submarin nuclear din biroul reședinței sale: Trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea Rusiei

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat, joi, prin videoconferință, la ceremonia de lansare a mai multor nave de război, printre ele numărându-se și submarinul „Generalisimul Suvorov”, un submarin nuclear capabil să lanseze rachete balistice atomice. În plus de asta, o altă navă din aceeaşi clasă, Borei A, ”Împăratul Alexandru al III-lea”, a fost inaugurată şi ar urma să înceapă în curând teste pe mare.

Liderul de la Kremlin, care evită să participe la evenimente publice după declanşarea pandemiei de COVID-19, a dat joi, prin videoconferinţă, semnalul pentru înălţarea drapelului rus pe noile nave, relatează France Presse, potrivit News.ro.

„Insist asupra faptului că noi vom accelera şi creşte volumul construcţiei de nave de diferite tipuri, le vom echipa cu cele mai moderne sisteme de arme. Într-un cuvânt, trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea Rusiei, interesele noastre naţionale pe oceanele lumii”, a declarat preşedintele rus.

În cei aproape 23 de ani de când se află la putere,  Putin a făcut din reconstrucţia armatei sale o prioritate, după starea de marasm în care s-a aflat aceasta în anii 1990, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice. În ciuda acestui fapt, forţele ruse au înregistrat numeroase înfrângeri de când liderul de la Kremlin a lansat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.

În plus de asta, flota rusă de la Marea Neagră, cu baza în Peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o în 2014, a suferit o puternică umilinţă atunci când armata ucraineană au reuşit să scufunde nava-amiral a flotei, crucişătorul Moskva, în primăvara acestui an.