Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar: Ungaria este expusă unui atac premeditat
Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat, joi, că poliția ungară face obiectul unui atac premeditat la punctul de trecere a frontierei Roszke, de la granița cu Serbia, potrivit MTI. Totodată, potrivit reprezentantului Executivului ungar, este mincinoasă informația potrivit căreia confruntările dintre poliția ungară și migranți au izbucnit din cauza unei neînțelegeri, Kovacs dezmințind și știrea că unora dintre migranții ajunși la Roszke li s-a permis să intre în Ungaria, înaintea începerii violențelor, miercuri seară.
''Poliția a dat un răspuns proporționat la atacurile lansate de migranți înarmați'', a insistat purtătorul de cuvânt ungar.
Poliția ungară a identificat un bărbat, despre care se crede că a condus acțiunea migranților, care este cetățean sirian, iar în prezent sunt analizate circumstanțele incidentului pentru a se vedea dacă împotriva lui poate fi formulată acuzația de act terorist, a precizat Zoltan Kovacs.
''Ungaria este angajată să protejeze granițele sale și ale Uniunii Europene'', a menționat Kovacs, adăugând că frontierele externe ale spațiului Schengen ar trebui protejate în primul rând în Grecia, țară tranzitată de migranții care ajung la Roszke.
Ungaria, primul pas spre construirea gardului de la granița cu România. Inginerii sunt pe teren
Anterior, Jozsef Horvath, fost înalt oficial din serviciile secrete ungare, estima că Ungaria este o țintă principală a extremiștilor islamiști, deoarece pe teritoriul său se află cea de-a doua importantă comunitate de evrei din Europa.
''Europa este în ultimul ceas pentru a-și da seama că trebuie să-și apere granițele terestre și maritime'', declara Horvath, fost director general adjunct, estimând că Executivul ungar n-a avut altă variantă decât să ridice un gard de-a lungul frontierei sale cu Serbia.
''Europa stă pe un butoi cu pulbere și principalii lideri ai UE au aprins chiar ei fitilul'', a afirmat Horvath, exprimându-și speranța că serviciile secrete din celelalte țări europene le-au adus la cunoștință guvernelor lor informațiile necesare. ''Mânați de interese și obiective pe termen scurt, politicienii occidentali n-au avut curajul să ia aceleași decizii pe care premierul ungar a îndrăznit să le ia'', a adăugat acesta.