MENIU

Protestul care a zguduit Chișinăul: 50 de mii de oameni au cerut demisia guvernanților. Ce a urmat

Un uriaș protest a avut loc duminică la Chișinău, semn al nemulțumirii multor moldoveni față de corupția politicienilor, lipsa de reforme și nerespectarea promisiunilor electorale. Jurnaliștii prezenți la fața locului spun că în jur de 50.000 de persoane au participat la manifestație.

La Chișinău, în jur de 50 de mii de oameni au ieșit, duminică, în Piața Marii Adunări Naționale protestând față de ilegalitățile comise de actuala guvernare. Cetățenii au scandat lozinci antiguvernamentale cum ar fi „Țara e cu noi, vrem miliardul înapoi!”, ”Jos hoţii” ,”Demisia”. Participanții la protest au cerut demisia conducerii Guvernului și a Parlamentului, publicarea imediată a investigaţiei companiei americane Kroll care a efectuat auditul situaţiei financiare din ţară după miliardul scos prin intermediul a 3 bănci. Protestul de amploare a fost organizat de Platforma Civica Dreptate si Adevăr. După miting, prim-ministrul moldovean,Chiril Gaburici a convocat în seara zilei de duminică o ședință de urgență la Guvern ”privind situația social-politică din țară”. Premierul Gaburici a făcut apel la calm, subliniind ”necesitatea menținerii stabilității în țară și respectării intereselor cetățenilor”, scrie RFI România.

Protestatarii au scandat 'Miliardul înapoi', 'Demisia', 'Jos Guvernul, Jos Parlamentul!', potrivit Unimedia.

Membrii platformei 'Demnitate și Adevăr' solicită demiterea mai multor funcționari publici, renunțarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertății presei și restituirea miliardului furat din cele trei bănci — Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Platforma a mai organizat un protest la 5 aprilie, la care au participat mii de persoane și în cadrul căruia s-a adoptat o rezoluție cu mai multe revendicări, despre care protestatarii spun că nu au fost îndeplinite de guvernanți.

"Mai mult decât atât, guvernarea a continuat șirul de crime împotriva propriului popor prin asumarea răspunderii pentru Legea Bugetului și politica bugetar-fiscală, încălcând Constituția Republicii Moldova, împovărând cetățenii cu impozite și taxe grele", mai spun reprezentanții platformei, potrivit Jurnal.md.

Premierul îi va invita la dialog pe organizatorii protestelor pentru a-i prezenta revendicările formulate la manifestația din centrul capitalei.”Este în interesul Guvernului să soluționeze criza din sistemul financiar-bancar, să stabilizeze situația economică din țară, inclusiv să facă public raportul Kroll, odată cu soluționarea interdicției din partea companiei”, a menționat șeful Executivului. Prim-ministrul a solicitat ”respectarea strictă de către instituțiilor vizate a drepturilor cetățenilor țării, neadmiterea reacțiilor agresive la posibilele provocări și încercări de destabilizare a ordinii de drept”.

Premierul a făcut apel către instituțiile responsabile să monitorizeze și să țină sub control ordinea publică, pentru a nu admite violențe și dezordine în masă, periclitarea funcționării instituțiilor de stat și potențialele încercări de vandalizare sau devastare a sediilor și edificiilor. Prim-ministrul a mai solicitat serviciilor abilitate să nu admită intervenția de orice gen a forțelor externe, care ar putea destabiliza situația social-politică, inclusiv să prevină posibilele atacuri cibernetice. În context, Chiril Gaburici a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să instruiască polițiștii, salvatorii și pompierii, ”pentru asigurarea unei comunicări cu cetățenii, strict în limita prevederilor legale”, scrie RFI România.

Ponta, îngrijorat de ce se întâmplă în Republica Moldova

Premierul Victor Ponta se declară "îngrijorat" de situația din Republica Moldova, care, în opinia sa, este "mai rea decât anul trecut", dar spune că îl susține pe omologul său de la Chișinău și parcursul european al țării vecine.

Într-un interviu acordat AGERPRES, prim-ministrul Victor Ponta afirmă că își dorește ca, la Chișinău și Bălți, să nu fie aleși, în iunie, primari pro-ruși, "pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil".

"Eu sunt foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Moldova. Am vorbit cu toți prietenii și colegii mei de acolo pentru că, de 15 ani, îi cam cunosc pe absolut toți cei care fac politică în Moldova, m-am văzut și cu noul prim-ministru la o întâlnire internațională și am rămas în contact.

De ce zic că sunt îngrijorat ? Pentru că anul trecut și cu sprijinul fundamental al României pe proiecte concrete — gazoduct, grădinițe, toate celelalte — practic am câștigat bătălia. Nu noi, ei au câștigat bătălia în sensul în care forțele pro-europene au câștigat majoritatea, însă au pierdut războiul. N-au rămas împreună cele trei partide, există un guvern minoritar și un guvern minoritar întotdeauna este un guvern fragil. Mi-aș dori să țină cât mai mult guvernul actual, dar este un guvern fragil, există alianța cu comuniștii, care, oricum ai da-o, nu cred că este un lucru benefic pentru România, și oameni, așa cum este Iurie Leancă, care era un pro-european și un pro-România convins, are propriul lui partid, așa încât sunt îngrijorat și mă gândesc, evident, că îmi doresc ca la Chișinău și la Bălți, cele două mari orașe, să nu ne trezim cu primari pro-ruși, fie de la Partidul Socialist, fie de la alte partide, pentru că atunci mesajul va fi unul în sensul că, de fapt, drumul pro-european al Moldovei este reversibil", a declarat premierul.

Potrivit lui Ponta, orice primar din partidele pro-europene e un câștig pentru Moldova.

"Dacă ne trezim, la Chișinău și la Bălți, cu primari pro-ruși, înseamnă că efortul de anul trecut, o mare parte din ce am obținut anul trecut, am pierdut", a spus șeful Executivului de la București.

Întrebat cum comentează faptul că fostul președinte Traian Băsescu susține că Bucureștiul nu s-a implicat suficient în formarea guvernului de la Chișinău și a greșit, iar, în consecință, Moldova ar fi pierdută pentru UE, Victor Ponta a spus că nu crede că este pierdută.

"Eu cred că în niciun caz nu trebuie să ne dăm bătuți și că trebuie să facem tot ce putem, dar, într-adevăr, așa cum vă spuneam, e o situație mai rea decât anul trecut. Și, într-adevăr, acum îmi pare rău că, ținând cont și de alegerile din România, nu am fost eu însumi mai mult prezent acolo. Îi cunosc foarte bine pe toți liderii: și pe domnul Ghimpu, și pe domnul Lupu, și pe domnul Filat, și pe toți ceilalți. Nu știu dacă, prin prezența mea sau prin implicarea mea, aș fi putut să schimb ceva fundamental, dar, da, îmi reproșez acest lucru și de aceea i-am luat din nou pe fiecare, m-am văzut cu ei, am vorbit și încerc să sprijin, fără a da indicații, fără a le spune eu ce să facă, știu ei foarte bine ce au de făcut, dar să-i sprijin, îi voi sprijini cum i-am sprijinit, de fapt, și până acum", a subliniat premierul Victor Ponta.

Șeful Guvernului de la București a subliniat că are relații foarte bune cu omologul său moldovean, care însă se află în situația grea de a conduce un guvern minoritar.

"Foarte bune. Ne sunăm la telefon, ne auzim pentru orice fel de problemă. Are o situație delicată pentru că nu este un om politic, a venit cumva din afara mișcării politice, are un guvern minoritar, deci grea situație, îl ajut cu tot ce pot. (...) E un om tânăr, dar este greu să vii din afara politicii, să conduci un guvern minoritar într-o situație atât de dificilă. Nu, nu-i ușor deloc și cu mare drag îl ajut în tot ce pot", a mai spus Victor Ponta.