MENIU

Proteste uriașe după reforma pensiilor, în timpul discursului lui Macron - Ce pensii speciale au fost tăiate în Franța

Continuă protestele violente în Franța după ce legea care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost adoptată de Constituție. Președintele Emmanuel Macron, a încercat să calmeze spiritele și s-a adresat oamenilor într-o emisiune televizată în urma căreia le-a promis creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă într-un „program de 100 de zile”. 

Oamenii, însă, au continuat să protesteze în timpul discursului său, din cauza reformei pensiilor. 

Într-un discurs televizat, Macron a promis creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă dar și o reforma a sistemelor de educaţie şi sănătate. Însă nu a convins nici opoziţia, nici cetăţenii, care au ieşit din nou în stradă. Protestele au degenerat din nou în violenţe.

Emmanuel Macron a anunțat luni seară, în cadrul unui discurs adresat cetățenilor francezi, că va repune țara pe picioare cu un plan guvernamental de 100 de zile. Liderul francez a promis că va "vindeca" țara după ce săptămâni întregi au avut loc proteste, violențe și acte de furie față de planurile sale de a crește vârsta de pensionare. Macron a cerut guvernului să demareze discuții cu sindicatele pentru a remedia problemele. 

„Pe 14 iulie, trebuie să putem face bilanțul. Avem în față 100 de zile de liniște, unitate, ambiție și acțiune pentru Franța”, a anunțat Macron.

Protestatarii au incendiat tomberoane de gunoi în mijlocul străzii. 

În noaptea care a trecut, polițiștii din Paris și din alte orașe au reținut mai multe persoane care au participat la protestele violente.

În timpul discursului său, Macron a explicat că reforma pensiilor a fost adoptată conform Constituţiei, deşi este acuzat de oameni că a forţat, pe toate căile, votarea ei.

Pe străzile din Paris au avut din nou ciocniri violente între protestatarii violenți și forțele de ordine și mai mulți oameni au fost ridicați de jandarmi. 

Foto: Profi Media

Manifestanții au ieșit pe străzi și au bătut în tigăi și crătiți goale.

Foto: Profi Media

Macron intenţionează, în următoarele zile, să facă vizite în provincie, unde se poate aştepta să fie primit tot cu demonstrații de protest. Sindicatele cheamă la o nouă zi naţională de protest la 1 Mai, relatează Realitatea PLUS. 

Protestele au început în urmă cu o lună în Franța odată cu adoptarea noii reforme a pensiilor. În prezent, protestele continuă și după unda verde primită de legi de la Curtea Constituțională, pe 14 aprilie. Controversatul proiect ce a provocat proteste în Hexagon a fost apoi promulgat de președintele Macron, chiar sâmbătă, 14 aprilie, în pofida protestelor ample ale francezilor.

Printre principalele nemulțumiri ce au stârnit sindicatele din Franța legate de reforma sistemului de pensii se află tăierea privilegiilor celor din sistemul de pensii speciale și creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani, treptat, de la 1 septembrie 2023 până în 2030. Reforma pensiilor propusă de regimul Macron prevede practic deființarea regimurilor speciale de pensii, în regia de transport local, în indeustrie, ca și la Banca Franței. În Franța, peste 80 la sută din populație intra într-un sistem general de pensii, iar în regimul special se află până în 10%, reprezentat de cei care lucrează în companiile naționale și locale de transport, companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, precum și la Opera din Paris și Comedia Franceză. În noua reforma a pensiilor era propusă rămânerea pensiilor cupaționale pentru pompieri, soldați și polițiști.

Președintele Franței a calificat această schimbare a regimului pensiilor din Franța ca fiind necesară, pentru a evita deficitele anuale ale pensiilor, care, potrivit estimărilor guvernamentale, vor atinge 13,5 miliarde de euro până în 2030.