MENIU

Proteste de amploare, după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul, în Polonia

Sursa foto: Profi Media
Sursa foto: Profi Media

Un nou val de proteste cuprinde Polonia, după ce o femeie căreia i-a fost refuzată o întrerupere de sarcină s-a stins din viaţă. Evenimentul tragic vine la un a după ce ţara a introdus una dintre cele mai restrictive legi în privinţa avortului.

Proteste pe străzile din Varşovia în memoria Agnieskăi T., care a murit la 37 de ani. Femeia era însărcinată cu gemeni, iar atunci când bătăile inimii unui făt s-au oprit medicii au refuzat să îi facă întrerupere de sarcină.

Într-un comunicat de presă, familia femeii, mamă a trei copii, a acuzat guvernul că are „sânge pe mâini”.  Alte proteste sunt planificate în Częstochowa, oraşul din sudul Poloniei de unde era femeia de 37 de ani, relatează adevarul.ro

Agnieszka a fost internată prima dată la spitalul Sfânta Fecioară Maria din Częstochowa pe 21 decembrie, acuzând dureri abdominale.

Ea se afla în primul trimestru de sarcină gemelară şi era într-o „formă fizică şi mentală bună” la internare, potrivit familiei sale. Chiar în aceeaşi zi, bătăile inimii unuia dintre gemeni s-au oprit şi, potrivit familiei, medicii au refuzat să elimine sarcina, invocând legislaţia în vigoare privind avortul.

O săptămână mai târziu, a murit şi cel de-al doilea făt, dar medicii au mai aşteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina, pe 31 decembrie.  

Spitalul a aşteptat până când bătăile inimii celui de-al doilea geamăn s-au oprit şi ele o săptămână mai târziu, iar apoi a mai aşteptat încă două zile înainte de a întrerupe sarcina, pe 31 decembrie. 

Ulterior, Agnieszka a fost mutată din secţia de ginecologie şi sănătatea ei a continuat să se deterioreze. Familia suspectează că a murit de sepsis, deşi spitalul a anunţat, într-un comunicat de presă, că nu a fost identificată cauza morţii.

La scurt timp după moartea Agnieszkăi, familia ei a publicat un comunicat pe Facebook în care acuza spitalul de neglijenţă.