MENIU

Protest fără precedent la Varșovia. Guvernul polonez, în conflict frontal cu magistrații

Protest la Varșovia

O procesiune formată din zeci de judecători ai Curţi Supreme îmbrăcaţi în toga oficială urma să o însoţească miercuri dimineaţa pe preşedinta lor care va sosi la biroul ei, în cadrul unui protest fără precedent împotriva reformei instituţiei lor, reformă neagreată la Bruxelles, informează AFP, citată de Agerpres.

Magistrata Malgorzata Gersdorf şi-a exprimat marţi deschis opoziţia faţă de puterea politică, refuzând să se pensioneze - aşa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme, dintre care 27 riscă de asemenea să fie pensionaţi din oficiu, şi puterea politică se înscrie într-un diferend mai vast între Varşovia şi Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficienţe mai mari a justiţiei.

Aceste reforme sunt percepute de adversarii lor ca încălcând principiul separării puterilor, în beneficiul puterii politice.

Exprimând de asemenea o poziţie critică faţă de acestea, Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement de urgenţă împotriva Varşoviei. Aceasta ar putea duce, după mai multe etape, la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la sancţiuni financiare.

La Varşovia, Malgorzata Gersdorf a fost primită marţi de şeful statului. Preşedintele Andrzej Duda, fără să-i transmită un document prin care o informează oficial despre încheierea atribuţiilor sale, i-a semnalat aceasta în mod implicit, anunţând că un judecător al Curţii Supreme, Joze Iwulski, va asigura interimatul la conducerea instituţiei, în aşteptarea alegerii unui titular care să-i succeadă în funcţie.

O lovitură de teatru s-a produs atunci, Gersdorf anunţând că ea l-a desemnat pe acelaşi judecător, nu ca succesor al său, ci ca înlocuitor "în timpul absenţei sale". Ea a precizat după aceea că intenţionează să-şi ia concediu.

Cu umor, ea le-a spus jurnaliştilor, după întâlnirea cu Duda, că a ajuns la un consens cu acesta asupra unui punct, informându-l că Iwulski este într-adevăr "un judecător bun".

Experţi intervievaţi de media poloneze au estimat că Malgorzata Gersdorf şi-a făcut bine jocul: desemnarea unui înlocuitor este coerentă cu viziunea sa asupra reformei, pe care ea o refuză, considerând-o parţial neconstituţională.

În timp ce demersul preşedintelui Duda a părut mai puţin limpede: de fapt, Iwulski are vârsta de 66 de ani, altfel spus el ar trebui de asemenea să fie pensionat din oficiu şi nu desemnat pentru a conduce Curtea Supremă.

El a cerut şefului statului să-şi continue activitatea, aşa cum îl autorizează legea, dar a făcut-o bazându-se pe Constituţie şi pe principiul inamovibilităţii judecătorilor şi nu conform procedurii prevăzute de reforma semnată de preşedinte.

Grupuri din opoziţie au cerut locuitorilor Varşoviei să vină la Curtea Supremă miercuri dimineaţa pentru a-i susţine pe judecătorii contestatari.

Marţi seara deja, între 4.000 şi 5.000 de manifestanţi se adunaseră în faţa sediului Curţii Supreme pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedinta acesteia.

Venită să le mulţumească, Gersdorf a fost aplaudată când a reafirmat că va rămâne în post "până în 2020", conform mandatului său de şase ani înscris în Constituţie.

Preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat ca principalul decident al ţării în spatele guvernului şi al partidului conservator, a apreciat marţi - într-un interviu - că sfidarea judecătorilor se va termina "pe termen lung printr-o înfrângere dezastruoasă".