MENIU

Procesul lui Filat, amânat. Anchetatorii din Chişinău se consultă cu un procuror din România

Procurorii de peste Prut vor arestarea pentru 30 de zile a fostului premier Vlad Filat. Însă avocaţii politicianului au cerut amânarea cu o zi a procesului, pentru a-şi putea pregăti apărarea. Astfel, şedinţa de judecată se va desfăşura astăzi. În dosarul lui Filat, anchetatorii din Chişinău se consultă cu un procuror din România.

Avocatul lui Vlad Filat a confirmat că acesta are calitatea de învinuit. Fostul premier moldovean nu a venit, însă, la proces pe motiv că s-a simţit rău.

"Noi considerăm că astăzi s-a încercat ca într-un mod rapid Filat să fie arestat preventiv. Nu putem să ne pregătim o apărare eficientă timp de o oră. dacă la 12 şi 15 am făcut cunoştinţă.. O oră este prea puţin. Prea puţin pentru un caz de rezonanţă", a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa. 

"Noi solicităm aplicarea măsurii de arest preventiv pentru 30 de zile. Există temeiuri rezonabile atestate nemijlocit, inclusiv rezultatul percheziţiilor efectuate", a afirmat procurorul Adriana Bețișor.

Procurorul din Republica Moldova a confirmat că primeşte ajutor în mai multe anchete din partea unui anchetator român. Cel mai probabil, e vorba despre Mariana Alexandru, fost procuror-şef adjunct al secţiei a doua DNA, care a lucrat la mai multe dosare importante, precum Zambaccian sau Gala Bute. 

"Noi cu procurorul venit din România colaborăm. Apropo, noi facem consultaţii deoarece dânsa are o practică mai bogată în fraudele bancare, dânsa are mult mai mulţi ani activaţi în domeniu, ne consultăm, însă nu sunt cazuri concrete. La general", a mai spus Adriana Bețișor.

În Republica Moldova au apărut zvonuri că denunţătorul lui Vlad Filat, miliardarul Ilan Şor, ar fi plecat din ţară. Echipa lui de comunicare a dezminţit însă şi a precizat că Şor este dispus să colaboreze cu procurorii.

Parlamentul Republicii Moldova a decis, joi, 15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat, la socilitarea procurorului general. După şedinţa Parlamentului, Vlad Filat a fost arestat pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă.

Probe relevante au fost depistate şi ridicate în urma percheziţiilor, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit Vladimir Filat. Acestea confirmă o parte din depoziţiile date de denunţător şi urmează să fie investigate, anunţă Procuratura Generală.

În prezent, procurorii examinează mai multe documente acumulate în cadrul urmăririi penale în vederea formulării învinuirii.

Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, potrivit publika.md.