VIDEO. Zeci de oameni s-au aşezat pe scaun şi s-au privit în ochi 4 minute. Câtă suferinţă este?
Graniţele există între ţări, nu între oameni - este mesajul experimentului video bazat pe teoria că un contact vizual neîntrerupt de patru minute creşte empatia între oameni. În 28 mai este Ziua Amnesty International, mişcarea globală care acţionează, prin 7 milioane de voluntari, pentru ca fiecărei persoane din lume să-i fie respectate drepturile, scrie stiri.tvr.ro.
“Priviţi refugiaţii în ochi” - Un emoţionant experiment video al Amnesty International dărâmă barierele dintre oameni Graniţele există între ţări, nu între oameni - este mesajul experimentului video bazat pe teoria că un contact vizual neîntrerupt de patru minute creşte empatia între oameni.
În 28 mai este Ziua Amnesty International, mişcarea globală care acţionează, prin 7 milioane de voluntari, pentru ca fiecărei persoane din lume să-i fie respectate drepturile.
New Experimentul se bazează pe teoria Generarea experimentală a apropierii interumane, formulată în 1997, de către cercetătorul american în psihologie socială Arthur Aron, şi aplicată apoi în sute de studii de psihologie. Teoria, conform căreia un contact vizual neîntrerupt de patru minute creşte empatia între oameni, a fost aplicată cu succes şi în cazul crizei refugiaţilor sirieni şi somalezi în Europa, care au fost puşi faţă în faţă pentru a se privi cu oameni din Belgia, Italia, Germania, Polonia şi Marea Britanie.
Experimentul video aparţine Amnesty International Polonia şi agenţiei polonze DDB&Tribal, a fost filmat la Berlin în aprile 2016, şi postat pe site-ul Amnesty International, în 25 mai. “Am decis să facem acest experiment simplu în care refugiaţii şi europenii să stea faţă în faţă şi să se privească în ochi. Am înregistrat fiecare întâlnire şi toate vorbesc de la sine. Oameni de pe continente diferite care practic nu se mai văzuseră niciodată au ajuns să aibă o conexiune uimitoare” spune Draginja Nadażdin, director Amnesty International Polonia.
“Privind acest video, ar trebui să ai o inimă de piatră ca să nu verşi o lacrimă. Astăzi, într-o lume divizată şi plină de conflicte, merită să privim lucrurile şi din perspectiva altor oameni. Adesea, în spatele cifrelor şi titlurilor din presă se ascund suferinţele unor oameni reali, care au ca şi noi familii, prieteni, propriile lor poveşti, vise şi ţeluri. Ce-ar fi să ne oprim doar pentru o clipă şi să vedem cine sunt ei cu adevărat?” - spune Draginja Nadażdin.
“Graniţele există între ţări, nu oameni. Este imperativ ca guvernele noastre să înceapă să pună oamenii înaintea graniţelor pentru ca politica lor să aibă de câştigat” - mai spune directorul Amnesty International Polonia. Conform celui mai recent Indexului de Acceptare a Refugiaţilor, publicat de Amnesty International în 15 mai 2016, 80% dintre oameni sunt dispuşi să-i primească pe refugiaţi în ţările, oraşele şi cartierele, iar 10% sunt dispuşi să-i primească chiar şi în casele lor. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de mai mult de 27000 de persoane din 27 de ţări de pe toate continentele, de către renumita firmă de consultanţă strategică GlobeScan.