Primul acord Ungaria-Croația în privința migranților
Șefa diplomației de la Zagreb, Vesna Pusic, a anunțat, vineri, că Ungaria a convenit cu Croația să lase să intre pe teritoriul său migranții "vulnerabili". Însă, din partea ungară, nu a putut fi obținută nicio confirmare, potrivit France Presse.
"Croația și Ungaria au convenit să coopereze și să lase grupurile de migranți vulnerabili să intre în Ungaria. Nu este un culoar" de migrație, a declarat Vesna Pusic.
Anterior, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, nega orice acord cu Croația cu privire la trecerea migranților, acuzând Zagrebul că încurajează migranții să treacă "ilegal" granița dintre cele două țări.
"Polițiștii afirmă că există un acord cu Ministerul ungar de Interne, dar este fals, nu am încheiat niciodată un astfel de acord", declara Peter Szijjarto.
Peste 20 de autobuze cu migranți au trecut, vineri, această graniță, iar alte zeci așteptau la orele serii să le vină rândul. Mai mult, peste 17.000 de migranți au intrat, de joi dimineață, în Croația, potrivit autorităților de la Zagreb, care se declară "copleșite".
Premierul croat, Zoran Milanovic, a discutat telefonic cu cancelarul german, Angela Merkel, despre această situație, potrivit celor comunicate de Guvernul croat într-un comunicat.
"S-a convenit că problema trebuie rezolvată la frontierele externe ale Uniunii Europene", se preciza în comunicat.
Valul de migranți a început să se îndrepte spre Croația în această săptămână după ce Ungaria a închis marți în întregime granița cu Serbia, pe unde zeci de mii de refugiați au trecut în ultimele săptămâni.
Partizan al unei linii dure în acest dosar, Guvernul ungar a început, vineri dimineața, construirea unui gard provizoriu la granița cu Croația, după ce a făcut același lucru de-a lungul celor 175 kilometri ai frontierei comune cu Serbia.
Comisia Europeană: Ungaria are dreptul să-și protejeze frontiera cu Croația cum crede de cuviință
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, joi, convocarea unui summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, 'pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaților', relatează DPA, Reuters și AFP.
Solicitat de Germania și Austria, summitul va avea loc miercuri, începând cu ora locală 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk într-o postare pe Twitter.
Donald Tusk a mai menționat că va vizita o tabără pentru refugiați în cadrul vizitelor sale în Egipt și Iordania din acest weekend și a precizat că va împărtăși concluziile cu liderii UE la summitul extraordinar de miercuri.
Miniștrii de interne din statele UE nu au reușit să ajungă la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiați propusă de Comisia Europeană, aceștia urmând să se reunească și ei marți, 22 septembrie, în preziua summitului extraordinar la nivel de șefi de stat și de guvern, pentru a discuta din nou.
Donald Tusk anunțase în prealabil că va lua joi o decizie în privința convocării unui summit extraordinar al Consiliului European, după consultări cu statele membre.
Ungaria, Slovacia, Cehia, România și Polonia, toate foste țări comuniste, sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii, argumentând că acestea ar atrage mai mulți migranți în Europa și le-ar afecta din punct de vedere social, întrucât nu sunt obișnuite cu o migrație la scară mare.
Pe de altă parte, Germania și Franța, principalele state destinatare ale solicitanților de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, întrucât cel mai probabil vor ajunge să primească mai mulți refugiați decât prevăd cotele obligatorii, notează Reuters.