MENIU

Prima țară din Uniunea Europeană care renunță la restricțiile anti-Covid, deși varianta OMICRON face ravagii

Prima țară care elimină restricțiile, deși Omicron face ravagii. Foto/Profimedia

Danemarca devine, marți, prima țară din Uniunea Europeană care ridică toate restricțiile privind Covid, în ciuda numărului record de cazuri. Autoritățile se bazează pe rata sa ridicată de vaccinare pentru a face față variantei mai blânde Omicron.

După o primă încercare de a ridica toate restricțiile între septembrie și noiembrie, țara scandinavă renunță din nou la măștile, permisele Covid și orele limitate pentru baruri și restaurante.

„Sunt atât de fericită că toate astea se vor termina mâine. Este bine pentru viața în oraș, pentru viața de noapte, doar pentru a putea sta mai mult timp afară”, a declarat Thea Skovgaard, studentă în vârstă de 17 ani, cu o zi înainte de ridicarea restricțiilor.

Cluburile de noapte se redeschid marți, când limitările privind numărul de persoane permise la adunările în interior se încheie și ele. Doar câteva restricții rămân în vigoare la granițele țării, pentru călătorii nevaccinați care sosesc din țări non-Schengen.

Relaxarea vine pe măsură ce Danemarca înregistrează aproximativ 40.000-50.000 de cazuri noi de Covid pe zi, adică aproape 1% din cei 5,8 milioane de locuitori ai țării.

„Avem o acoperire extrem de mare a adulților vaccinați cu trei doze”, a declarat pentru AFP epidemiologul Lone Simonsen de la Universitatea din Roskilde.

Peste 60% dintre danezi au primit o a treia doză, cu o lună înainte de programul autorităților sanitare, în comparație cu o medie a UE de puțin sub 45%.

Inclusiv pe cei care au avut recent Covid, autoritățile sanitare estimează că 80% din populație este protejată împotriva formelor severe ale bolii.

„Întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei vaccinați, credem că este rezonabil să ridicăm restricțiile”, a spus Simonsen.

Răspândirea largă a variantei Omicron este, de asemenea, de așteptat să conducă la o „imunitate mai robustă și de lungă durată”, ajutând țara să evite valurile viitoare, a spus ea.

La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, strategia daneză se bucură de un sprijin larg al oamenilor. Într-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionați au spus că au încredere în politica guvernului privind Covid, scrie France24.