MENIU

Prietenia cu Prigojin l-ar putea costa scump pe Lukaşenko - presa franceză

Lukașenko și Putin, sfârșitul unei prietenii dictatoriale?

Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, şi-a înmulţit declaraţiile prin care îşi atribuie meritul soluţionării paşnice a crizei declanşate în Rusia de Evgheni Prigojin, patronul grupului Wagner. El speră şi să-şi dovedească valoarea în ochii lui Vladimir Putin, dar ar putea să plătească un preţ mare, notează France 24.

Cel care a fost numit "ultimul dictator din Europa" de diplomaţia americană pare să profite de moment. Lukașenko nu ratează nicio ocazie să transmită lumii despre urmările revoltei eşuate a lui Evgheni Prigojin contra statuluui major al armatei ruse, transmite France24.

 

Omul forte de la Minsk ar fi povestit înainte, cu grijă pentru detalii, surprinzătoare într-un caz atât de sensibil, negocierile care i-ar fi permis să-l convingă pe Evgheni Prigojin să pună capăt "Marşului pentru dreptate" asupra Moscovei în schimbul unei baze în Belarus.

 

Dacă e să-l credem pe Lukaşenko, Vladimir Putin, debusolat că e ignorat de Evgheni Prigojin care refuza să-i răspundă la telefon, ar fi cerut ajutorul aliatului său belarus. Acesta ar fi reuşit apoi acolo unde a eşuat stăpânul Kremlinului. O prezentare care trebuie privită cu rezervă şi care îl pune pe preşedintele belarus în valoare în detrimentul lui Vladimir Putin. "Cel mai surprinzător este că Kremlinul l-a lăsat pe Alexandr Lukaşenko să desfăşoare această versiune a faptelor", notează Natalia Cernişova, specialistă în Belarus la universitatea Queen Mary din Londra.

"Asistăm la spectacolului unui Alexandr Lukaşenko foarte oportunist şi încântat că poate arăta că mai ştie să-i fie util lui Vladimir Putin", remarcă Ryhor Nizhnikau, specialist în istoria ţărilor Europei de Est la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale, arată analiza France 24, citată de Rador.

 "Problema este că el nu se aştepta, fără îndoială, la mercenarii grupului Wagner pe teritoriul său pe lângă Evgheni Priogojin", remarcă analistul.

 

Sosirea acestor mercenari în Belarus - deocamdată neconfirmată - nu va îmbunătăţi imaginea regimului lui Lukaşenko în Europa. "Dacă Evgheni Prigojin îşi desfăşoară ucigaşii în serie ai Wagner în Belarus, acest lucru va avea un efect destabilizator pentru toate ţările vecine", a afirmat Gitanas Nausėda, preşedintele lituanian.

 

În termeni de tensiune cu Europa, această afacere va avea probabil un efect şi mai nefast pentru relaţia cu Belarus decât criza migratorie din 2021", apreciază Ryhor Nizhnikau. Polonia a cerut deja NATO să-şi întărească prezenţa militară la frontiera cu Belarus.

În sfârşit, Alexandr Lukaşenko zâmbeşte poate deocamdată, dar nu pentru multă vreme. "Pe termen mai lung, prezenţa Wagner şi a lui Evgheni Prigojin în Belarus va destabiliza regimul", spune Ryhor Nizhnikau. Criza din Rusia a dovedit şi că "singurul aliat al preşedintelui belarus nu este atât de solid cât pare", adaugă Natalia Cernişova. Motiv să convingă opoziţia belarusă să stea la pândă.

 

Mai multe articole despre:
prigojin putin lukașenko razboi belarus