MENIU

Președintele Ucrainei cere ajutorul secretarului general al ONU pentru evacuarea civililor din Azovstal

Foto arhivă Profimedia

Într-o conversație cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a cerut să ajutor la evacuarea răniților din uzina Azovstal.

Președintele Ucrainei a avut o convorbire telefonică cu Guterres, în cadrul căreia s-a discutat despre prima etapă de evacuare a civililor din Azovstal și despre continuarea cooperării în această direcție.

Zelensky l-a informat pe Guterres despre desfășurarea cu succes a primei etape, în timpul căreia 121 de persoane au fost îndepărtate din Azovstal și și-a exprimat speranța pentru continuarea cu succes a operațiunii de evacuare.

Președintele a mulțumit personal Secretarului General al ONU pentru eforturile sale de a evacua cetățenii ucraineni din Azovstal. El a făcut apel la Guterres să ajute la îndepărtarea tuturor răniților din Azovstal.

"Viețile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol. Toată lumea este importantă pentru noi. Vă cerem ajutorul pentru salvarea lor", a spus Zelensky.

Președintele Ucrainei a mulțumit ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii, care au demonstrat posibilitatea de a face progrese în cele mai dificile crize umanitare.

„Întreaga lume a aflat despre rolul ONU și al CICR în acest sens. A demonstrat că organizațiile internaționale pot fi eficiente”, a spus el.

După cum a raportat Ukrinform, agresiunea Rusiei a provocat una dintre cele mai mari catastrofe umanitare în Mariupol . Soldații Regimentului Azov, Gărzii Naționale, pușcașii pușcași și pușcașii cu motor continuă să-l apere pe Mariupol.

Potrivit viceprim-ministrului - ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereșciuk, 156 de persoane au fost evacuate din Azovstal , câteva sute de oameni rămân încă pe teritoriul întreprinderii, inclusiv peste 40 de soldați răniți grav.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident