MENIU

Ţara în care a fost INTERZISĂ orice adunare de 1 Mai

Hassan Rohani

Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis joi să amelioreze condiţiile de muncă, în speciale în ceea ce priveşte securitatea, într-un context economic fragil şi luptând împotriva discriminării sexuale, informează AFP.

Şeful statului iranian s-a pronunţat în acest sens la Teheran cu ocazia zilei de 1 Mai, dar guvernul său a refuzat să autorizeze o adunare pentru a celebra Sărbătoarea muncii.

Preşedintele a afirmat că guvernul privilegiază 'securitatea locului de muncă drept fundament al creării locurilor de muncă şi că nu va tolera discriminarea între sexe pe piaţa locurilor de muncă'. El a promis, de asemenea, o mai bună acoperire socială pentru muncitori.

Rata şomajului se situează - oficial - la nivelul a 10,4 %, cu circa un sfert din persoanele sub 25 de ani în căutarea unui loc de muncă, potrivit statisticilor oficiale.

Inflaţia este foarte puternică şi ţara trebuie să facă faţă unei recesiuni şi sancţiunilor internaţionale din cauza controversatului său program nuclear.

Rohani a criticat, de altfel, importantele importuri făcute sub preşedinţia predecesorului său, Mahmoud Ahmadinejad. 'Noi am creat locuri de muncă în alte ţări şi am provocat şomajul pentru tineretul nostru importând bunuri fabricate în străinătate', a indicat el.

Miercuri, Alizea Mahjoub, preşedintele principalului sindicat Khaneh Kargar, a indicat că Ministerul de Interne a refuzat să autorizeze o adunare pentru a celebra Ziua de 1 Mai.

'Anul trecut, guvernul nu ne-a permis să ţinem adunări, iar în acest an şi noul guvern ne-a respins cererea, chiar dacă este dreptul nostru indiscutabil de a ţine adunări', a spus Mahjoub, citat de agenţia Irna.

Preşedintele Rohani nu a menţionat această cerere de adunare.

Fostul preşedinte iranian Akbar Hachemi-Rafsandjani, un apropiat al noului şef al statului, şi-a exprimat sprijinul pentru organizarea unei astfel de manifestaţii.

Mai multe articole despre:
null