MENIU

Preşedintele Franţei: Sharon a jucat un rol important în istoria ţării sale

Preşedintele francez François Hollande a declarat că fostul premier israelian Ariel Sharon, decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, a jucat "un rol important în istoria ţării sale", relatează AFP.

"Ariel Sharon, fostul premier al Israelului, a jucat un rol important în istoria ţării sale. După o lungă carieră militară şi politică, a ales să se întoarcă către un dialog cu palestinienii", a declarat preşedintele francez, citat într-un comunicat.
"Prezint sincere condoleanţe familiei şi poporului israelian", a adăugat Hollande.

"Arik" (diminutivul lui Ariel) Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

El a fost nevoit să demisioneze, dar a devenit premier în 2001, fiind reînvestit în 2003.

Ariel Sharon a decedat sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Starea de sănătate a lui Ariel Sharon continuase să se deterioreze în ultimele zile, fiind critică. Ariel Sharon, aflat în comă după un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era în stare foarte gravă din 1 ianuarie 2014.

Mai multe articole despre:
Israel Ariel Sharon Ariel Sharon a murit