MENIU

Preotul care le spunea rusoaicelor că dacă le mor copiii în Ucraina să facă alții, decorat post mortem de Putin. Clericul a fost ucis de o rachetă Himars

Mihail Vasiliev

Preotului Mihail Vasiliev, care a murit în timpul invaziei ruse din Ucraina, fiind ucis de a rachetă Himars, i-a fost conferit postum titlul de Erou al Rusiei. Vasiliev este cunoscut însă opiniei publice după ce a făcut o mulțime de fapte reprobabile. Acesta a sfințit rachetele cu care armata lui Putin urma să atace Ucraina și să curme vieți nevinovate. De asemenea, clericul a căutat să "liniștească" mamele din Rusia ai căror copii au fost trimiși pe câmpul de luptă spunându-le că în eventualitatea în care aceștia mor pe front, ar putea face imediat alți copii. 

Potrivit decretului prezidenţial semnat de Vladimir Putin titlul i-a fost acordat "pentru curajul şi eroismul de care a dat dovadă în îndeplinirea îndatoririlor civice", relatează Știri Diaspora. Vorbim, practic, despre cea mai înaltă decorație a Rusiei. 

Protopopul Mihail Vasiliev, parohul unei biserici de lângă Moscova, ce aparţine Forţelor Strategice Ruse de Rachete, a decedat pe 6 noiembrie, în regiunea anexată de Rusia, Herson, în timp ce îşi îndeplinea îndatoririle pastorale, conform presei rusești.

După cum precizează Biserica Ortodoxă Rusă, preotul a vizitat anterior mai multe zone de conflict, printre care și Kosovo, Bosnia, Abhazia, Siria sau Caucazul de Nord. Colegii îl numeau informal capelan al Forţelor Aeropurtate.

La începutul lunii octombrie, pe o reţea de socializare a fost distribuit un videoclip cu discursul lui Mihail Vasiliev susţinut la postul Spas TV, în cadrul căruia critica bărbaţii care fug de mobilizare şi mamele care nu vor să-şi lase fiii să meargă la război.

„Înțeleg foarte bine că Dumnezeu a permis fiecărei femei - în cele mai multe cazuri - să aibă mulți copii. Și dacă o femeie îndeplinește această poruncă a lui Dumnezeu de a procrea, de obicei înseamnă că ea va avea mai mult de un copil, în majoritatea cazurilor. În consecință, nu va fi la fel de dureros și de terifiant pentru ea să-și pieardă copilul", spunea preotul Vasiliev.