MENIU

Premierul Turciei: Ne opunem atât grupării Statul Islamic, cât și regimului lui Assad

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a reafirmat, vineri, faptul că țara sa se opune, în egală măsură, atât jihadiștilor din gruparea teroristă Statul Islamic (SI), care asediază orașul sirian kurd Kobane, cât și regimului președintelui sirian, Bashar al-Assad, informează AFP. Ankara justifică reticențele sale, în ceea ce privește intervenția miliată împotriva grupării SI, prin dorința de a nu întări, prin ricoșeu, pozițiile președintelui sirian Assad.

”Turcia se opune SI în aceeași măsură în care se opune lui Assad (...) Assad și SI sunt la fel de vinovați de toate aceste evenimente tragice”, a declarat Ahmet Davutoglu, informează Agerpres. Davutoglu a ținut să sublinieze că ”nimeni nu poate demonstra că Turcia susține SI”.

Deși Parlamentul turc a aprobat un proiect de rezoluție, privind intervenția militară contra SI, guvernul islamo-conservator, de la Ankara, refuză, deocamdată, să facă acest pas, deși gruparea teroristă a asediat Kobane (Ain al-Arab, în arabă), la o distanță de numai câțiva kilometri de granița sa. În schimb, Turcia cere punerea în funcțiune a unei ”zone-tampon”, dublate de o zonă de excluziune aeriană, de-a lungul frontierei turco-siriene, în scopul primirii refugiaților și protejării sectoarelor de pe teritoriul sirian, aflate încă sub controlul opoziției moderate.

Cu toate acestea, Turcia este acuzată de aliații săi că ar fi susținut de multă vreme mișcările siriene cele mai radicale, inclusiv SI, pentru a grăbi prăbușirea regimului de la Damasc.

Mai mult, poziția sa în fața SI irită Statele Unite ale Americii, aflate în fruntea coaliției internaționale, care desfășoară lovituri aeriene împotriva organizației teroriste. Washingtonul a trimis, de altfel, joi, doi responsabili ai coaliției la Ankara, pentru a-i presa pe liderii turci să se implice mai mult.

Mai multe articole despre:
regim Ahmet Davutoglu jihadişti Statul islamic Assad