MENIU

Premierul Republicii Moldova n-a luat Bacalaureatul, dar a absolvit o facultate. Cum explică

<p>Premierul Republicii Moldova n-a luat Bac-ul, dar a absolvit o facultate. Cum explică</p>

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, nu a trecut examenul de bacalaureat, însă deține o diplomă de studii superioare, susținând că reușita sa academică este legală, pentru că, la momentul respectiv, diploma de Bac nu era obligatorie, informează Ziare.com.

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii de la Ziarul de Garda, care au sesizat că CV-ul, postat pe site-ul Guvernului de la Chișinău, de noul premier este incomplet. Astfel, Chiril Gaburici a ratat examenul de bacalaureat în 1995, dar, în 2004 (la 28 de ani), a absolvit la "fără frecvență" Universitatea Slavonă din R. Moldova. Instituția primise, în 2003, acreditarea de la Ministerul Educației și abia, în 2007, licența.

Contactat de Ziarul de Garda, Chiril Gaburici a recunoscut că nu are diplomă de bacalaureat.

"În perioada în care am fost înscris la facultate, examenele de bacalaureat nu erau obligatorii, pentru a fi admis în instituțiile de învățământ superior. Mai mult ca atât, cea mai mare parte a candidaților era admisă la studii, în baza atestatului și a examenelor de admitere", a explicat premierul moldovean.

În plus, Chiril Gaburici a precizat că a fost admis la Academia de Studii Economice, din Moldova, în anul 1995 și s-a transferat la Universitatea Slavonă, în anul 1998.
Întrebat de ce a ales să se transfere la o instituție nelicențiată de Ministerul Educației, Chiril Gaburici a explicat:

"Am ales acea instituție de învățământ, pentru că a corespuns cerințelor și posibilităților pe care le aveam la acel moment".

De asemenea, premierul moldovean a precizat că s-a inscris la Universitatea Liberă Internațională, din Moldova, în anul 2009.

Ministerul Educației a explicat, pentru Ziarul de Garda, că Universitatea Slavonă a fost fondată și înregistrată, în anul 1997, iar ministerul a eliberat, în același an, o autorizație provizorie de funcționare.

Mai multe pe Ziare.com.