Premierul R. Moldova, înainte de vizita în SUA: Crimeea ne aminteşte de conflictul transnistrean
Tensiunile din Crimeea amintesc de conflictul transnistrean şi arată că separatismul este contagios şi se răspândeşte în întreaga regiune dacă nu este soluţionat, a declarat premierul R. Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu pentru Europa Liberă.
"Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată că, dacă o ţară nu reacţionează imediat la pericolul separatismului, acesta se răspândeşte în întreaga regiune", a afirmat premierul Iurie Leancă, potrivit paginii electronice a postului de radio.
Declaraţia intervine în condiţiile în care premierul R. Moldova începe luni o vizită în Statele Unite, unde are programate discuţii cu vicepreşedintele Joe Biden. Şeful Guvernului de la Chişinău a arătat că evoluțiile din Ucraina și securitatea regională vor fi subiecte prioritare în discuțiile cu oficialii americani.
Susţinut de Moscova, Tiraspolul şi-a declarat unilateral independenţa de Republica Moldova în 1990. Un conflict armat între Chişinău şi forţele separatiste de la Tiraspol a izbucnit la 2 martie 1992, iar acordul de încetare a focului a fost semnat în 21 iulie 1992 între R. Moldova şi Rusia.
Independenţa Tiraspolului nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.
În prezent, un contigent rus face parte din forţele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. Autorităţile de la Chişinău s-au pronunţat în repetate rânduri asupra înlocuirii acestor forţe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internaţional
Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru acest "conflict îngheţat" în cadrul unei formule complexe, cunoscută sub numele de "5+2", din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori. Negocierile se află însă în impas.