MENIU

Premierul moldovean cere demisia șefului procurorilor anticorupție, după reținerea lui Filat

Premierul Valeriu Streleţ a cerut vineri demisia directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Solicitarea vine după reținerea pentru 72 de ore a liderului PLDM, fostul premier Vlad Filat, pentru corupție.  

"Am expediat preşedintelui Republicii Moldova un demers, formulat în temeiul articolului 8, aliniat 8, din legea privind Centrul Naţional Anticorupţie. Acesta constă în iniţierea procesului de demisie a şefului Centrul Naţional Anticropuţie. Aş vrea să menţionez că în argumentarea acestui demers, în capul listei de motive, este invocat faptul, indiferent de statistica centrului, indicele percepţiei corupţiei la interior. Avem suficiente motive, sufieciente probe că CNA a abordat o strategie selectivă. Un element important este abordarea selectivă a investigării dosarelor BEM, în cadrul cărora principalul învinuit continuă se se plimbe la libertate, el chiar a recunoscut despre corupere activă. Respectiv, am solicitat domnului Timofti să iniţieze procedura de demisie a lui Viorel Chetatru. Sper ca iniţiativa să fie apreciată şi să i se dea curs", a spus Streleţ, potrivit Publika.md.

Filat, acuzat de corupție

Potrivit Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Vlad Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență și riscă până la15 ani de închisoare.

Potrivit Procuraturii generale a Republicii Moldova, pe timpul când era premier, Vlad Filat ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor 'bunuri și servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a organiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federația Rusă'.

În 2013-2014, Vlad Filat ar fi pretins și ar fi primit de la Ilan Shor bani și servicii și alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari, se mai spune în materialele Procuraturii.


Mai multe articole despre:
Republica Moldova Vlad Filat va;eriu strelet