MENIU

Pregătirile de război se înteţesc: NATO va dubla efectivele Forței sale de reacție rapidă

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va lua, săptămâna aceasta, decizia de a-şi consolida Forţa de reacție rapidă. Astfel, NATO va majora capacitatea acesteia cu până la 40.000 de oameni, adică va avea de două ori mai mulţi militari ca în prezent, a anunțat, luni, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Miniștrii apărării din țările aliate urmează să se reunească, miercuri și joi, la Bruxelles pentru a lua decizia sporirii capacităţii de reacţie a Alianţei, relateayă AFP, citat de Agerpres.

Criza din Ucraina și intervenția Moscovei în vederea sprijinirii separatiștilor pro-ruși au demonstrat că această Forță ar putea să nu fie suficient de rapidă în actualul context de securitate, care s-a schimbat foarte mult în ultima vreme, a subliniat Stoltenberg.

Alianța Nord-Atlantică a înființat în 2002 o forță de reacție rapidă ce avea o capacitate de desfășurate mult mai rapidă decât forțele principale. La începutul lunii februarie, NATO a aprobat întărirea capacităților sale în estul Europei, prin crearea unei noi forţe de reacție rapidă de 5.000 de militari și constituirea a șase centre de comandă în regiune.

În prezent, Alianța dispune de circa 13.000 de militari pregătiți pentru o eventuală reacție, dar timpul necesar pentru a trece la acțiune este considerat a fi prea lung în actualul context de securitate.

Cele șase centre multinaționale de comandă și control vor fi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Ele vor servi la crearea unui adevărat "vârf de lance" dacă NATO decide să lanseze operațiuni în aceste țări apropiate geografic de Rusia și îngrijorate de politica Moscovei.