MENIU

Președintele Lituaniei: De acum putem supraviețui fără gazul rusesc

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat, marți, că Lituania va putea să supraviețuiască fără gazul rusesc, după ce terminalul său de gaz natural lichefiat (GNL) va fi pornit, în curând, ceea ce va duce, astfel, la redesenarea hărții energetice, pentru statele baltice, anunță Reuters.

Mai exact, terminalul maritim pentru importul de GNL, în portul Klaipeda, urmează să fie inaugurat la 27 octombrie, punând capăt monopolului deținut de gigantul rus Gazprom și izolării de piețele globale ale gazului. Livrările comerciale sunt programate să înceapă după ce terminalul va fi testat, la începutul lui 2015, potrivit Agerpres.

Mai mult decât atât, Dalia Grybauskaie a afirmat că importul de gaz natural lichefiat, cu nave-cisternă, nu doar că va asigura securitatea energetică a Lituaniei, dar va transforma relațiile cu fostul stat-conducător din timpul URSS, Rusia.

"Ne va acorda multă autoritate și libertate în luarea deciziilor. Nimeni nu va putea să ne șantajeze sau să ne forțeze să plătim prețul politic. Iar acesta este cel mai bun rezultat", a declarat Dalia Grybauskaie, de la biroul său din Vilnius.

Lituania va putea să-și asigure toate nevoile de gaz pentru cele trei milioane de locuitori și să livreze GNL și vecinilor său baltici, Letonia și Estonia. Terminalul va avea capacitatea de a furniza 4 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce consumul total al celor trei state baltice este sub 5 miliarde de metri cubi. Pentru a le putea oferi gaze celorlalte două state baltice, Lituania va trebuie să-și modernizeze conductele spre Letonia, modernizare așteptată a se încheia până la sfârșitul lui 2015.

Pe de altă parte, Dalia Grybauskaite a declarat că va exista ”un acord cu Gazprom, numai dacă vor schimba modul de calculare a prețului”.

"Vom avea un acord cu Gazprom, numai dacă vor schimba modul de calculare a prețului, dacă va exista un preț cu livrare imediată și dacă vor participa pe picior de egalitate cu alții pe piața gazelor", a mai declarat Grybauskaite.

 

Mai multe pe Agerpres.