Președintele ales al Bulgariei își începe mandatul cu un apel la dialogul Occident-Rusia
Noul președinte ales al Bulgariei, Rumen Radev, a depus jurământul joi în parlamentul țării, cu trei zile înainte de instalarea oficială în funcție, pronunțându-se pentru reluarea dialogului între Rusia și Occident, informează AFP, DPA și BTA, citate de Agerpres.
"Criza dintre NATO și Uniunea Europeană, pe de o parte, și Rusia, de cealaltă parte, este evidentă. Sporirea confruntării nu constituie o cale de rezolvare. Războiul Rece este o experiență tristă a trecutului", a declarat noul președinte, ales la 13 noiembrie 2016 cu sprijinul socialiștilor.
"Rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite și noua conjunctură politică în lume dau speranță pentru restabilirea viitoare a dialogului", a adăugat el.
Radev, care s-a pronunțat în timpul campaniei sale electorale pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a estimat că Peninsula Crimeea este "de fapt rusească", a subliniat că rolul său ca șef de stat "nu este să sporească îngrijorările și să desemneze un inamic, ci (...) să contribuie la rezolvarea crizelor".
"Europa unită trebuie păstrată cu toate costurile", a subliniat viitorul președinte bulgar, a cărui țară va asigura în primul semestru din 2018 președinția prin rotație a Consiliului European.
"Criza migrației necesită o politică europeană comună hotărâtă", a adăugat el, declarându-se pentru revizuirea acordurilor de la Dublin, "care atribuie țărilor de la periferia Uniunii rolul unei zone tampon".
Bulgaria, care se învecinează cu Turcia, are nevoie de "măsuri decisive pentru consolidarea frontierelor sale și stoparea traficului ilegal de migranți", a apreciat Radev.
Radev, 53 de ani, a fost sprijinit de Partidul Socialist Bulgar (PSB, de opoziție) și a învins-o pe rivala sa, Țețka Țaceva, susținută de premierul Boiko Borisov și partidul său conservator GERB la guvernare atunci, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie 2016.
El îl va înlocui pe Rosen Plevneliev de la GERB, care a refuzat să candideze pentru a fi reales.
Triumful lui Radev a declanșat căderea guvernului lui Borisov. În lipsa alcătuirii unei coaliții, Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate.
Fost general în cadrul forțelor aeriene, Radev este considerat a fi mult mai prietenos față de Rusia decât predecesorul său poziționat clar pro-occidental.
Bulgaria, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, este o republică parlamentară, iar președintele bulgar, ales prin vot direct, este în esență o autoritate morală.
Cu toate acestea, Radev, care nu are experiență politică, va juca un rol semnificativ în următoarele luni. Săptămâna viitoare, Radev trebuie să dizolve parlamentul și să stabilească o dată pentru alegerile anticipate, probabil la sfârșitul lunii martie, și de asemenea să numească un guvern tehnic intermediar. De altfel, Radev a declarat joi că într-o săptămână va dizolva parlamentul. 'Mai aveți doar o săptămână', le-a spus el parlamentarilor, dând astfel de înțeles că scrutinul ar urma să aibă loc cel mai probabil pe 26 martie.
Ceremonia de învestitură a lui Radev va avea loc la 22 ianuarie.