MENIU

Practica înfiorătoare care lasă femeile fără organe genitale a fost banată în Nigeria

Chiar dacă este greu de crezut, statul african Nigeria a făcut un pas imens în evoluţia sa din punct de vedere al calităţii vieţii după ce în urmă cu o lună au banat pentru totdeauna mutilare genitală.

Potrivit statisticilor, peste 130 de milioane de fete şi femei din Africa şi Orientul Mijlociu au avut parte de mutilare genitală în ultimii ani, scrie site-ul Totb.ro. Acest tip de mutilare, care nu este făcută în scopuri medicale, şi presupune înlăturarea totală sau parţială a organelor genitale feminine externe sau provocarea unei leziuni ale acestor organe, face parte din Actul pentru Interzicerea Violenţei împotriva Persoanelor, o măsură legislativă luată de fostul preşedinte nigerian Goodluck Jonathan, ieşit din funcţie la finalul lunii mai.

Chiar dacă UNICEF anunţa anul acesta că în ultimii 30 de ani cazurile s-au redus la o treime, totuşi de Naţiunile Unite arată că un sfert din femeile nigeriene au avut parte de mutilare genitală. Odată cu incriminarea prin lege a acestei practici, activiştii speră ca procentul să scadă substanţial.

Principalul motiv care stă la baza acestui obicei  este reducerea dorinţei sexuale în rândul femeilor. Publicaţia britanică The Guardian a realizat un film a cărei protagoniste două tinere ce refuză să fie tăiate şi date spre căsătorie în schimbul unei dote şi care încearcă să-şi convingă familiile că educaţia e o investiţie mai bună şi că feminitatea se poate obţine doar cu organele genitale intacte.