MENIU

Poziție tranșantă de la vârful UE pro-aderarea României în Schengen - Reacția lui Klaus Iohannis la Consiliul European

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European Foto: Profi Media

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, poziție impresionantă pentru aderarea României în Spațiul Schengen la Consiliul European.

Prima referire la extinderea Spațiului Schengen și România în cadrul Consiliului European de joi a fost făcută de preşedintele Parlamentului Europea - Roberta Metsola. Oficialul UE și-a exprimat din nou dezamăgirea faţă votul dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, potrivit unor surse oficiale citate de agerpres.ro.

„Uniunea Europeană a dovedit de-a lungul timpului că poate îndepărta orice bariere şi poate aduce oamenii împreună. UE poate face asta din nou şi acum dacă are curajul să ia decizii politice care să se menţină emblematice pentru generaţia actuală în construcţia europeană", a spus Metsola, conform surselor citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru sprijinul vocal puternic al Parlamentului European, dar şi al majorităţii covârşitoare a statelor membre, arată aceleași surse citate de Agerpres.

Până în prezent, președintele Iohannis a purtat mai multe discuţii cu lideri UE în marja Consiliului European pentru a explica situaţia injustă la adresa României şi necesitatea găsirii unei soluţii cât mai rapid posibil, au mai precizat aceleași surse.

Înainte de intrarea la lucrările Consiliului, cancelarul Austriei - Karl Nehammer a reiterat acuzațiile la adresa României privind migranții ilegali. Acesta a susținut în continuare că România nu are date clare despre migrație și că cifrele care ajung la București sunt greșite.

Karl Nehammer a spus că problema migrației este de securitate europeană și a amintit din nou de numărul mare de migranți care ajung în Austria, respectiv 100.000 de cereri de azil, precum și de faptul că granițele României și Bulgariei nu sunt „suficient de protejate” privind trecerile ilegale de migranți.

Deși nu a fost adăugată pe agenda oficială a Consiliului European, a fost discutată tema aderării României la Schengen respinsă de Austria pe 8 decembrie. Klaus Iohannis a anunțat de miercuri că va iniția discuții pe tema blocării intrării în Schengen a țării noastre. Ulterior, președintele Consiliului - Charles Michel a confirmat că vor fi discuții la nivelul șefilor de stat și de guverne despre situația României..