MENIU

Poziția României, după ce SUA au anunțat că se retrag din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Preşedintele american Donald Trump a denunţat marţi acordul nuclear cu Iranul şi a semnat decretul prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran. MAE a declarat într-un comunicat de presă că țara noastră va colabora în continuare cu reprezentanții întregii comunități internaționale și cu SUA.

Referitor la decizia Statelor Unite ale Americii de retragere din acordul nuclear cu Iranul, pe fondul unei aprecieri negative a Administrației SUA cu privire la politicile promovate de Iran și la lipsa unor garanții reale cu privire la politica sa regională și la dezvoltarea programului său balistic, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă încrederea în continuarea eforturilor diplomatice, astfel încât să se ajungă la un progres real și la soluționarea finală, cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian.

România va colabora în continuare cu reprezentanții întregii comunități internaționale și cu SUA, cel mai important partener strategic al său, pentru identificarea celor mai bune modalități de îmbunătățire a securității la nivel regional și internațional și în ceea ce privește gestionarea dosarelor nucleare în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare, cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi ale Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Trump: SUA se retrag din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Preşedintele american a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu. 

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos".

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

"După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump, conform Mediafax.

"Imediat, voi semna un decret prezidenţial prin care voi începe reactivarea sancţiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra", a spus Trump.

Mai multe articole despre:
Iran România SUA Donald Trump acord nuclear Iran