MENIU

POVESTEA ULUITOARE a celei mai BOGATE familii din Monte Carlo: CRIMĂ şi coincidenţe STRANII

Povestea incredibila a celei mai bogate familii din Monaco> Helene Pastor a fost ASASINATA la cererea ginerelui sau

Pe 6 mai, la ora locală 19 şi 10, Helene Pastor, una dintre moştenitoarele imperiului imobiliar J.B Pastor&fils din Monaco, a fost asasinată, împreună cu şoferul personal, în parcarea unui spital din Nisa. La aceeaşi ora, fiica sa, Sylvia, şi partenerul de o viaţă al acesteia, Wojcieh Janowski, consulul onorific al Poloniei în Monaco sărbătoreau ziua naţională a Poloniei, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Janowski a recunoscut, după mai bine de o lună de anchetă a poliţiei franceze, ca el a pus la cale asasinatul, plătit cu 250.000 de euro, scrie cotidianul.ro.

Asasinatul continuă o serie de coincidenţe sinistre din existenţa celei mai bogate familii din Monaco. Gildo Pastor, fratele Sylviei Pastor, a suferit un accident vascular cerebral în luna ianuarie. Trei săptămâni mai târziu unchiul său Michel moare din cauza unui cancer, iar dupa trei luni este asasinată Helene Pastor.

Au fost emise multe ipoteze asupra asasinatului: tentativă de tâlhărie, o răzbunarea a unui chiriaş al firmei J.B Pastor&fils, o lovitură a mafiei ruse, o decizie a mafiei calabreze, deseori implicată în afacerile din Monaco. Până la urmă, Janowski a recunoscut că a plănuit totul.

Potrivit declaraţiilor antrenorului de fitness al lui Wojcieh Janowski şi ale partenerei sale de viaţă, Sylvia Pastor, motivul din spatele asasinării Helenei Pastor a fost averea de 10-12 miliarde de dolari a moştenitoarei imperiului imobiliar monegasc şi faptul că polonezul se simţea “respins de familia Pastor şi de către Helene Pastor în special”. Janovski a susţinut însă că a recurs la acest gest pentru “a pune capăt suferinţelor produse Sylviei de mama sa”. Procurorii francezi au concluzionat însă că, fără dubii, la mijloc se află banii.
Drumul spre înalta societate al unui imigrant din lagărul sovietic

Jurnaliştii francezi sunt siguri însă că Janowski nu ar fi putut intra deloc în posesia unei parţi din averea Pastor, deoarece Helene a redactat cu siguranţă un testament în care, neavându-l la inimă, nu l-a inclus, cu toate ca avea o relaţie de 25 de ani cu fiica sa Sylvia, cu care are o fiică ajunsă acum la vârsta adolescenţei.

Cu siguranta însă că Janowski, 64 de ani, avea nevoie de cât mai mulţi bani. El a plecat din Polonia natală, în 1980, fără un ban în buzunar. Ajunge la Londra, se căsătoreşte cu o franţuzoaică şi apoi, in 1986, divorţează. Urmează marea dragoste cu Sylvia Pastor, de care îl lega şi originele ei poloneze – tatăl moştenitoarei imperiului Pastor era polonez. Janowski avea să repete ca nu avea idee de imperiul Pastor şi că nu ştia că iubita sa este miliardară. La fel, familia în care avea să intre nu ştia că Janowski minte când spune ca este absolvent al Universităţii Cambridge, după cum avea să reiasă imediat după arestarea sa ca suspect în cazul asasinatului.

Odată cu revenirea Sylviei Pastor în Monaco începe şi perioada monegască din viaţa lui Janowski. A reuşit să se facă plăcut în înalta societate din principat prin aplecarea deosebită către operele de caritate.

Sylvia a vărsat în contul sau nu mai puţin de 6,5 milioane de euro. La rândul sau, consulul onorific al Poloniei la Monte Carlo avea afaceri mari în Polonia, unde era preşedinte al societăţii canadiene Hudson Oil Corporation şi era implicat în afaceri cu grafit şi alte materii prime.

“Este oare Janowski unul dintre marii impostori ai secolului?”, sună întrebarea presei franceze. “În Polonia se spune că este schizofren, la fel ca şi mama sa”, răspunde un bun prieten, citat copios de ziarele franceze.

“Mătuşa Helene”, o femeie de 12 miliarde de euro, care nu a LUCRAT niciodată

Helene Pastor, moştenitoarea asasinată luna trecută, a condus una dintre cele trei ramuri ale familiei, apărute după partajul din 1990. “Matuşa Helene” nu a lucrat niciodată şi s-a trezit proprietara a zeci de clădiri in Monaco, printre care şi un imobil de birouri de 90.000 de metri pătraţi. A fost căsătorită cu un medic stomatolog, consul al Rusiei la Monaco. Extrem de discretă, ea nu avea totuşi o imagine bună. Se spune că unul dintre chiriaşii care aveau ceva probleme financiare a încercat să se întâlnească cu ea pentru a obţine o reeşalonare a plăţii, dar s-a trezit prins între doi bodyguarzi care l-au amenintat că nu-i dau drumul până nu plăteşte.

Monegascii şi francezii deopotrivă se întreabă chiar şi acum, după ce suspectul principal a recunoscut că a pus la cale asasinatul, de ce trebuia “mătuşa Helene” să moara astfel. A condus cu multă atenţie afacerea, dar nu a fost deloc zgârcită cu cei doi copii – Sylvia şi Gildo. Cel din urmă primea o rentă lunară de 500.000 de euro.

Gildo junior este poate cel mai extravagant dintre membrii familiei extinse. Este bun prieten cu prinţul Albert II, este patronul Radio Monaco, a fost numit consul onorific în Malaezia. Însă el este şi bun prieten cu Leonardo di Caprio, împreună cu care s-a asociat pentru a construi automobile de cursă sută la sută electrice, cu care participă în noul campionat de Formula E. Are şi ambiţii mari în afaceri, dorind să preia proiectul de a extinde teritoriul principatului în mare şi să construiasca pe cele 6 hectare câştigate un complex imobiliar uriaş, unde metrul pătrat ar costa 100.000 de euro.

Afacerea i-a fost furată de o alta ramură a familiei, a lui Michel Pastor, pe 13 ianuarie. De aici începe seria coincidenţelor sinistre: Gildo Pastor suferă un accident vascular cerebral în luna ianuarie. Trei săptămâni mai târziu unchiul său Michel moare din cauza unui cancer, iar după trei luni este asasinată Helene Pastor.

Citeşte mai multe pe cotidianul.ro.