MENIU

Povestea dureroasă a unei femei care suferă de cancer din cauza implanturilor mamare: „Este posibil să li se întâmple și lor”

O femeie din Marea Britanie, în vârstă de 68 de ani, a dezvoltat un tip rar de cancer asociat implanturilor mamare și trage un semnal de alarmă pentru toate femeile care dețin astfel de implanturi.

Susan Axelby, care a fost diagnosticată cu limfom anaplazic cu celule mari (BIA-ALCL), o afecțiune legată de implanturile mamare, a primit despăgubiri de 60.000 de euro din partea companiei Allergan Limited. Acest caz marchează prima despăgubire de acest tip acordată de Allergan în Marea Britanie, potrivit BBC.

Susan a trecut printr-o mastectomie pentru a preveni cancerul mamar ereditar, dar a dezvoltat cancerul după ce a optat pentru implanturi mamare. Autoritățile britanice au primit până în prezent cel puțin 106 rapoarte de BIA-ALCL, asociate cu implanturile mamare de la șase producători diferiți. Deși riscul de a dezvolta acest tip de cancer este redus, nu poate fi complet exclus.

Mărturisirile emoționante ale femeii

Într-un interviu acordat BBC Radio 4, Susan a declarat că, deși cazul său este rar, dorește să avertizeze alte femei despre pericolele potențiale ale implanturilor mamare. „Am aproape 70 de ani, dar există fete tinere care își doresc să-și mărească sânii și care, fără să știe, poartă în ele adevărate bombe cu ceas,” a spus ea.

După ce și-a făcut implanturile în Sheffield, Susan a observat, câțiva ani mai târziu, o umflătură la unul dintre sâni, care era caldă la atingere. În urma unei vizite la spital, medicii i-au drenat 500 de mililitri de lichid, dar problema a reapărut în scurt timp. În cele din urmă, a fost diagnosticată cu BIA-ALCL, un tip de cancer al sistemului imunitar care se dezvoltă în țesutul cicatricial din jurul implanturilor.

„Nu-mi venea să cred ce se întâmpla. Mi-am scos sânii ca să nu fac cancer și acum am aflat că am cancer. Mă întrebam: „Cum este posibil așa ceva?””, a povestit Susan. Chirurgul i-a recomandat îndepărtarea implanturilor și i-a spus că nu va mai putea avea niciodată altele. Susan a refuzat o nouă reconstrucție chirurgicală, alegând să nu mai treacă printr-o astfel de experiență.

Cum se simte femeia în prezent

În prezent, Susan nu mai are niciun implant, țesut mamar sau mameloane, ceea ce i-a afectat profund încrederea în sine și calitatea vieții. „Nu-mi place să mă vadă nimeni fără haine, nici măcar soțul meu, deși el nu este deloc deranjat. Am zile proaste, iar anxietatea și depresia par să nu dispară niciodată,” a spus ea.

Susan a intentat proces împotriva companiei Allergan nu pentru bani sau răzbunare, ci pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate implanturilor mamare. În cele din urmă, cazul s-a rezolvat pe cale amiabilă, Allergan plătindu-i 60.000 de euro în octombrie 2023.

Oamenii de știință sugerează că BIA-ALCL ar putea fi declanșat fie de suprafața texturată a implanturilor, fie de o infecție bacteriană. În decembrie 2023, incidența BIA-ALCL în Marea Britanie era de 1 caz la 14.200 de implanturi. Mai multe femei din Marea Britanie afectate de această condiție s-au asociat pentru a iniția acțiuni legale, iar o organizație din Țările de Jos solicită despăgubiri în numele a 60.000 de femei.

În 2019, Allergan a retras de pe piață implanturile mamare texturate Biocell și expansoarele de țesut, iar de atunci a încetat producția acestor tipuri de implanturi.