MENIU

Povara unei familii de români plecați în Franța. Călin și Monica au renovat ilegal o clădire abandonată

Călin și Monica, alături de cei opt copii ai lor, au găsit refugiu într-o clădire părăsită din Poitiers, Franța, după ce au fost forțați să își părăsească locuința din Airvault din cauza problemelor financiare. De aproape două luni, familia ocupă ilegal această casă construită în 1928, pe care au început să o renoveze pentru a o transforma într-un cămin.

Fericirea familiei s-a năruit

Conform unui articol publicat de La Nouvelle République, atmosfera în casa familiei pare fericită. Este o după-amiază de miercuri, iar copiii, nefiind la școală, se joacă în grădină și la parterul casei, în timp ce cel mai mare dintre ei se odihnește la etaj. Călin și Monica profită de momentele liniștite în sufragerie, în ciuda situației lor complicate. Deși viața pare normală pentru acești români, realitatea este că ei ocupă ilegal o casă abandonată, nelocuită de aproape două decenii.

Casa, aflată într-o stare avansată de degradare, plină de praf și păianjeni, a devenit adăpostul lor temporar după ce familia a ajuns într-o situație disperată. Călin și Monica au părăsit România acum 18 ani, în speranța unei vieți mai bune în Franța. După ce au petrecut zece ani în Paris, s-au mutat în Airvault, unde Călin a lucrat în domeniul întreținerii spațiilor verzi. Cu toate acestea, în momentul în care contractul de închiriere a expirat și nu mai aveau resurse financiare suficiente pentru chirie, întreaga familie a ajuns să locuiască într-o dubiță. Ei dormeau într-un parc, până când un trecător le-a sugerat să se stabilească într-o casă abandonată din Poitiers.

Casa arăta deplorabil

Monica povestește despre momentul în care au descoperit casa într-o stare jalnică: „Era plină de praf și de păienjeni uriași”. Cu toate acestea, familia a muncit din greu pentru a curăța și renova locuința. Au reușit să repare camerele, să îndepărteze mucegaiul, să refacă parchetul și să instaleze o nouă rețea electrică. De asemenea, au amenajat o bucătărie modernă, iar comunitatea locală a început să le ofere sprijin.

Cu toate că ocuparea ilegală a casei a fost raportată, iar proprietarii au venit împreună cu poliția pentru a discuta situația, Călin le-a explicat circumstanțele în care se află. Deși nu este o soluție legală, familia și-a găsit aici un refugiu temporar, iar copiii lor merg la școlile din apropiere.

Călin visează să își găsească un loc de muncă stabil, pentru a-și recâștiga independența financiară și a putea închiria o locuință în mod legal.