MENIU

Portugalia, noul refugiu al miliardarilor ruși. Cum scapă oligarhii de sancțiunile internaționale

Miliardarul rus God Nisanov, care a căzut sub sancțiunile SUA, a  cerut cetățenia portugheză. Magnatul diamantelor Lev Leviev a cerut și el pentru un pașaport al acestei țări, scrie Reuters cu referire la Ministerul Justiției din Portugalia. Departamentul a spus că cererile sunt în așteptare.

Potrivit Publico, acești oameni de afaceri, precum și Roman Abramovici, care a primit anterior cetățenia portugheză, au fost ajutați de Comunitatea Evreiască din Porto (Comunidade Israelita do Porto). Evreii sefarzi au fost expulzați din Portugalia și Spania în secolul al XV-lea. Legislația acestor țări permite descendenților lor să obțină cetățenia într-o manieră simplificată. Din aceleași motive, în decembrie 2019, omul de afaceri rus Andrey Rappoport a devenit deținătorul unui pașaport portughez. Averea sa actuală este estimată la 1,2 miliarde de dolari.

God Nisanov este președintele consiliului de administrație al companiei de dezvoltare imobiliară Kyiv Ploshchad. Activele omului de afaceri includ clusterul agricol Food City, centrul european de shopping și divertisment, gastromarketul Depo, Radisson Collection Hotel Moscow (Ucraina) și flotila Radisson Royal. Forbes își estimează averea netă la 1,3 miliarde de dolari.

Statele Unite au impus sancțiuni personale împotriva lui Nisanov  în iunie. Secretarul de stat Anthony Blinken l-a numit „unul dintre cei mai bogați bărbați din Europa” și „un asociat al oficialilor ruși de rang înalt”. După aceea, Nisanov și-a pierdut funcția de vicepreședinte al Congresului Mondial Evreiesc și a demisionat și din funcția de președinte al consiliului de administrație al complexului sportiv Olimpiysky.

Pres a scris că Nisanov menține  legături neoficiale strânse  cu șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Naryshkin. Familia oficialului de la securitate folosește proprietatea lui Nisanov, iar Naryshkin însuși vizitează în mod regulat proprietatea.

Lev Leviev este angajat în afacerea cu bijuterii. Are cetățenie israeliană, dar multă vreme a trăit și a făcut afaceri în Rusia. Potrivit Forbes, Leviev deține o companie integrată de diamante cu mine în Africa de Sud, precum și o participație de control în Africa Israel Investments, care este specializată în imobiliare și construcții. În 2018, publicația a estimat averea omului de afaceri la 1 miliard de dolari. Publico îl numește pe Leviev partener al celei mai bogate femei din Africa, fiica fostului președinte al Angolei, Isabel dos Santos, precum și un oligarh apropiat președintelui rus Vladimir, Putin.

În ianuarie 2022, autoritățile portugheze au început să verifice legalitatea acordării cetățeniei lui Roman Abramovici. În martie, în cadrul anchetei, a fost reținut rabinul Daniel Litvak, care a eliberat un document care i-a permis omului de afaceri să obțină un pașaport. Înainte de arestare, Litvak urma să plece în Israel. Pe fondul anchetei, Portugalia a modificat legea privind naturalizarea descendenților evreilor sefarzi, adăugând o condiție ca solicitantul pentru cetățenie să aibă legături strânse cu Portugalia. Astfel, autoritățile vor să evite abuzurile și manipularea.

Mai multe articole despre:
portugalia cetatenie oligarhi miliardari rusi