MENIU

Poroșenko: Estul separatist rămâne în cadrul Ucrainei

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunțat, astăzi, că va depune în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) un proiect de lege, care va garanta o mai mare autonomie pentru Estul separatist prorus, subliniind, însă, că această regiune va rămâne în cadrul Ucrainei, informează AFP și Unian.

”Situația din estul Ucrainei s-a schimbat radical, de la intrarea în vigoare a încetării focului vineri (...). Înainte de anunțarea încetării focului, Ucraina a pierdut, în fiecare zi, zeci de vieți ale eroilor săi”, a declarat Petro Poroșenko, în cadrul unei reuniuni a cabinetului de miniștri, informează Agerpres.

În ceea ce privește semnarea, la Minsk, a unui ”protocol” pentru încetarea focului cu rebelii proruși, Poroșenko a subliniat că Ucraina ”nu a făcut nicio concesie, în ceea ce privește integritatea sa teritorială.”

”Nu poate fi nicio discuție, cu privire la federalizare sau orice fel de separare (a regiunilor din Est). Legea cu privire la o administrare autonomă, temporară, pentru districtele Donețk și Lugansk (două bastioane rebele) prevede un statut care păstrează aceste regiuni în cadrul Ucrainei”, a asigurat Poroșenko.

Pe de altă parte, un responsabil al rebelilor a declarat că separatiștii proruși doresc independență, pentru teritoriul lor, și nu menținerea în cadrul țării cu atribuții sporite, așa cum dorește președintele ucrainean, precizează AFP.

”Nu avem în vedere să rămânem o parte a Ucrainei”, a declarat Andrei Purghin, așa-numitul vicepremier al autoproclamatei ”republici populare” Donețk.

 

Mai multe pe Agerpres.