MENIU

Populiștii UE lansează ”axa italo-poloneză”: ”Visul european a fost ucis la Bruxelles”

Ministrul italian de Interne, cel mai popular politician din Peninsulă, Matteo Salvini, și liderul din umbră al guvernului polonez, Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit la Varșovia pentru a stabili un plan pentru alegerile europene din mai, unde speră să formeze o ”axă italo-poloneză” pentru a contracara axa franco-germană.

Matteo Salvini, populistul politician italian cu un discurs violent xenofob și aderență la extrema-dreaptă, și Jaroslaw Kaczynski, liderul polonez din umbră, aflat împreună cu guvernul său într-un conflict cu UE pe tema statului de drept, s-au întâlnit la Varșovia pentru a plănui viitorul Europei, așa cum îl văd ei, scrie Politico.eu.

Salvini și Kaczynski nu au oferit detalii clare despre ce va presupune cooperarea grupărilor pe care le conduc.

Ministrul italian de Interne a subliniat însă că discuțiile de la varșovia au avut în vedere viitorul Europei, ”care a fost ucis la Bruxelles în ultimii ani”.

”Avem o mare provocare istorică. Trebuie să contracarăm axa franco-germană cu o axă italo-poloneză”, a spus Salvini, după discuții, la ambasada italiană.

Ceva mai devreme, înaintea unei întâlniri cu omologul său polonez, Salvini vorbise despre ”primăvara europeană”.

”Europa care va fi creată din iunie ne va duce într-un ritm diferit și într-o altă direcție decât Europa de azi, condusă de birocrați. Polonia și Italia vor fi eroii acestei primăveri europene, unde vom avea mai puțină birocrație, mai multă muncă și mai multă familie și, peste toate, mai multă securitate”, a spus Salvini.

Kaczynski, care conduce din umbră Polonia, fără să dețină o funcție oficială în guvern, a preferat să nu vorbească cu presa. Consilierul său pe politică externă, Adam Bielan, a subliniat însă ”atmosfera plăcută” de la întâlnire și a precizat că cei doi se vor mai întâlni în viitor.

Cele două partide fac deocamdată parte din grupuri diferite în Parlamentul European. Ambele vor câștiga însă un număr important de eurodeputați în luna mai, potrivit sondajelor de opinie și ar putea forma un nou grup cu o forță considerabilă.

Mai multe articole despre:
Polonia Italia Jaroslaw Kaczynski matteo salvini