MENIU

Planurile palestinienilor pentru război, vechi de peste 10 ani: Cum arătau tunelurile Hamas din Gaza în 2015 - Imagini BBC

Planurile palestinienilor pentru război, vechi de peste 10 ani: Cum arătau tunelurile Hamas din Gaza în 2015 / Foto: Profi Media

Război Israel-Hamas. Lungimea totală și numărul de tuneluri de sub Fâșia Gaza rămân încă necunoscute. Tunelurile construite de Hamas au fost filmate de o echipă BBC în 2015. Peste 2.000 de coridoare subterane ar fi fost construite între Gaza și Egipt de când Hamas a preluat controlul asupra teritoriului Fâșiei, iar Israelul a impus o blocadă la frontieră în 2007. 

 

„Pericolul războiului există din nou în Gaza. Aceștia sunt palestinienii din Jihadul Islamic. La 6 luni de la ultima luptă s-au înarmat din nou și au făcut din nou planuri în așteptarea unei noi confruntări cu Israel.

Fie că este sub pămant sau deasupra lui, suntem pregătiți pentru orice agresiune asupra Fâșiei Gaza.

Militanții abia așteaptă să ne arate cât de pregătiți sunt, așa că suntem controlați, legați la ochi și duși la una dintre locațiile secrete de atac.

Ascunsă într-o livadă de măslini este o imagine care poate să terifieze Israelul. Chiar lângă graniță sunt pregătite sa fie lansate mortare de 120 mm. Exista o rezervă amplă și există și mai multe înăuntru. 

Groapa de mortar duce la un tunel, o cale de scăpare lungă de sute de metri. Aceasta rețea de tuneluri este în sudul Fâșiei Gaza, chiar la granița cu Israel. Puteți vedea cât este de bine construit. Este o rețea complexă și Jihadul Islamic a spus că a folosit aceste rute și în ultimul război și e pregătit să le folosească și în următorul.

Deasupra, pentru moment, este liniște la graniță. Israel a promis să distrugă tunelurile construite aici, dar pericolul încă rămâne, spune comandantul israelian din regiune. Nu a vrut să fie identificat, dar și el se așteptă la un război în curând”, se arată în documentarul BBC. 

„Sperăm să nu se întâmple niciodată, dar după cum vedem, în partea lor s-au reconstruit tunelurile și se pregătesc pentru următoarea luptă. Și noi facem același lucru. Sper că o să se întâmple cât mai târziu, dar nu sunt sigur de asta, a declarat comandantul israelian echipei BBC. 

„Urmările unei explozii în vestul graniței cu Fâșia Gaza. Se întamplă aproape zilnic. Soldații egipteni pun și ei presiune. Au securizat granița și au eradicat tunelurile pentru contrabandiștii care au ținut în viață Gaza. Egipt îi acuză pe militanții de aici că au ajutat la atacurile din Sinai. 

În plină zi, în timp ce drone israeliene zboară deasupra lor, luptătorii din Jihadul Islamic se antrenează mai intens ca niciodată. Ei și Hamas sunt considerați de cei din Vest ca teroriști. Sunt mai izolați ca niciodată, dar inamicul numărul 1 rămâne Israel”, potrivit documentarului BBC. 

„Ați avut un război de 50 de zile cu Israel. La sfârșitul lui, ce ați obținut? În afară de cei 2.000 de morți, femei și copii din Gaza? 

- Cea mai mare realizare este că am rezistat și că i-am pus în dificultate. Spre deosebire de restul lumii, noi încă putem să le spunem „nu”, să spunem „nu” ocupației. Încă putem să rezistăm”, a declarat un luptător Hamas echipei BBC.

Din toată perspectiva, Gaza e într-o criză profundă. Singurul lucru cu care toți sunt de acord este că acest teritoriu poate să devina în curând din nou teatru de război”, se arată în documentarul BBC prezentat în urmă cu 8 ani, în anul 2015, relatează Realitatea PLUS.