MENIU

Peste 500 de persoane, reținute pentru trafic de medicamente contrafăcute

Sursa foto: Pixabay

Europol anunță că 544 de persoane au fost reținute la nivel european în urma unor acuzații de trafic de medicamente contrafăcute, în cadrul operațiunii „Shield II”.

De asemenea, au fost confiscate medicamente contrafăcute și substanțe dopante ilegale în valoare de aproximativ 63 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Europol.

Potrivit Europol, acțiunea împotriva comercializării de medicamente contrafăcute a fost organizată de autorități din Franța, Grecia și Italia. De asemenea, la acțiune au participat și autorități din 20 de state membre ale UE, din 7 state din afara Blocului comunitar, dar și Biroul European Antifraudă (OLAF) și Agenția Mondială Antidoping (WADA).

„Consumul de medicamente vândute în afara lanțului de aprovizionare reglementat generează cerere pentru traficul de medicamente obținute ilegal și de produse farmaceutice contrafăcute. Medicamentele sunt folosite în mod abuziv din diferite motive, inclusiv pentru efectele lor psihotrope sau de îmbunătățire a performanței sportive. Utilizatorii își injectează produse neinjectabile, cum ar fi pastile sublinguale, substanțe din plasturi și picături pentru ochi, sau le consumă fără prescripție medicală”, se arată într-un comunicat al Europol.

Rezultatele operațiunii:

- Capturi în valoare de aproape 63 de milioane de euro

- Peste 25 de milioane de doze de medicamente și substanțe dopante confiscate

- 544 de suspecți reținuți

- 634 de persoane raportate autorităților judiciare

- 33 de grupuri de crimă organizată investigate

- 37 de companii investigate

- 5 laboratoare clandestine închise

- 283 de site-uri web închise

- 1.029 de site-uri web monitorizate

- 1.397 dosare penale deschise

- 2.809 sportivi controlați în timpul competițiilor sportive (28 dintre aceștia fiind pozitivi)

- 3.919 sportivi controlați în afara competițiilor (4 pozitivi)

Traficanții vizează în principal sportivii amatori, vânzându-le acestora substanțe dopante ilegale, fie prin conturile de pe rețelele de socializare, fie direct.

Potrivit Europol, printre cele mai des confiscate substanțe s-au numărat substanțele dopante, dar și medicamentele despre care comercianții susțin că ar vindeca COVID-19. De asemenea, autoritățile atrag atenția că a crescut traficul de măști și dezinfectanți care nu respectă regulile sanitare.